Operirana u Beču

POMOZIMO DA PROHODA Apel roditelja devetogodišnje Pažanke: Ena treba pomoć dobrih ljudi

Suzana Bandić

Foto Facebook

Foto Facebook

Djevojčica Ena Škoda operirana je u bečkoj bolnici, a nakon gipsa trebala bi dobiti ortozu i to njezini roditelji moraju sami financirati. Cijena ortoze s cipelama iznosit će oko 5.000 eura koje nemaju

PAG Devetogodišnja Pažanka Ena Škoda, koja je rođena s genetskom bolešću neurofibromatoza tip I-NF, treći put je operirana u bečkoj klinici Orthopaedisches Spital Speising. Kako bi se nastavila liječiti, 9-godišnjakinji iz Povljane na otoku Pagu i njezinoj obitelji potrebna je financijska pomoć dobrih ljudi, budući da troškove snose sami.– Ena je konačno, nakon dugih sedam mjeseci, skinula fiksator. Sad su joj stavili gips koji mora nositi dva tjedna, nakon čega će joj staviti ortozu koju moramo sami finacirati, kao i smještaj u bolnici od 4. do 6. srpnja. Cijena ortoze iznosit će do 5.000 eura zajedno s cipelama, a smještaj po danu 25 eura bez jelovnika – kaže Ivana Škoda, majka bolesne djevojčice koja sa suprugom Marinom godinama već jedva spaja kraj s krajem da bi djetetu omogućili kvalitetan život bez bolova.

»U četvrtak, 21. lipnja, otpušteni smo kući i Ena se jako dobro osjeća. Kako bismo što lakše skupili novčani iznos za putne troškove, smještaj i ortozu, ovim putem smo primorani osloniti se na vašu pomoć«, piše u poruci Eninih roditelja objavljenoj na Facebook grupi »Pomozimo Eni Škoda da prohoda«.


Eni je teška genetska bolest kostiju dijagnosticirana odmah nakon rođenja, a prvi put lijevu potkoljenicu je slomila čim je prohodala. Do danas je prošla sedam teških operacija u Hrvatskoj, u vodećoj ortopedskoj zagrebačkoj bolnici Šalata, te potom još tri u Austriji. Bečka klinika Orthopaedisches Spital Speisin Eni je bila jedina nada za spas noge, nakon što su joj liječnici na Šalati dali dvije opcije – ili amputaciju noge, ili liječenje u inozemstvu. Djevojčica svakih mjesec i pol mora na kontrolne preglede što također njezini roditelji moraju financirati sami. Stoga im je svaka, pa i mala pomoć, dobrodošla. Uvijek nasmiješena Ena, koja lavovski podnosi sve bolove i ulaže velik napor kako bi hodala i imala život poput njezinih vršnjaka, tu pomoć zaslužuje. Osim ortopeda u Beču, njezina nada u bolje sutra su svi dobri ljudi koji će odvojiti pokoju kunu, koliko tko može, a to mogu ili donacijama na punktovima koji će biti postavljeni na nekoliko lokacija, ili uplatom na njezin žiroračun.



Donacije nužno potrebne za nastavak liječenja 9-godišnje djevojčice u inozemstvu moguće je uplatiti na žiro račun: Ena Škoda, IBAN HR4624020063102794848, poziv na broj HR02-3102794848. Opis plaćanja: Donacija za Enu Škoda. Za donacije iz inozemstva otvoren je devizni račun: Ena Škoda, IBAN:HR8824020063209039065, SWIFT/BIC: ESBCHR22.