Vremenska prognoza

‘Ožujak će pokazati da je luđak’: Danas će vam još trebati kratki rukavi, od sutra snijeg moguć i u nizinama

P. N.

Foto Borna Filić / PIXSELL

Foto Borna Filić / PIXSELL



“Ožujak – luđak”, stara je izreka koju se dr. sc. Tanja Renko pripremajući vremensku prognozu za predstojeći tjedan.


Početkom novoga tjedna ožujak će barem djelomično potvrditi tu izreku jer nam nakon razdoblja iznadprosječne topline, ponegdje čak i rekordne za kraj veljače i početak ožujka, slijede osjetno hladniji dani, o kojima se govori već danima. Srećom, za razliku od nedavne ekstremno visoke temperature za početak ožujka – neka ekstremno niska temperatura, nikad doživljena u ovo doba godine – neće se dogoditi! No, jutarnjih će “minusa” u većini unutrašnjosti gotovo sigurno biti, a pri tlu su ponegdje mogući i blizu mora. Stoga će kratki rukavi mnogima dobro doći još u nedjelju, a od ponedjeljka je bolje imati topliju odjeću, uobičajenu za ovo doba godine.


Nakon većinom suhe i djelomice sunčane subote, od ponedjeljka do četvrtka – najmanje, većinom i nimalo u utorak – povremeno će padati kiša, mnogima dobro došla, posebice poljoprivrednicima. No, valja upozoriti i na mjestimice obilnije pljuskove i grmljavine, pa i na mogućnost lokalnog nevremena. Premda se već danima najavljuje, ni snijeg ne bi smio biti iznenađenje! Sigurno će ga barem malo pasti u gorju, osobito Gorskoga kotara, Like i unutrašnjosti Dalmacije, a ponegdje je moguć i u nizinama, piše HRT.




Nakon često umjerenog i ponegdje jakog jugozapadnjaka, na udare i olujnog, a na Jadranu većinom juga – od ponedjeljka će prevladavati povremeno podjednako jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu još jača bura – u narodu poznata kao prva “marčana”!


Unatoč zahladnjenju u sljedećem tjednu već sada se može gotovo pa tvrditi kako će srednja mjesečna temperatura ožujka u većini Hrvatske biti viša od prosječne, osobito u kontinentalnom području.