Odlučio

Ovo su svi časnici koje je Milanović danas imenovao na najviše vojne dužnosti u OS RH

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Kadrovske promjene u Hrvatskoj vojsci uslijedile su nakon što je Milanović za novog načelnika Glavnog stožera Oružanih imenovao viceadmirala Roberta Hranja, kojeg je, s 5. ožujka, izvanredno promaknuo u admirala pomorstva



ZAGREB Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga (OS RH) Zoran Milanović donio je odluke o imenovanjima na najviše vojne dužnosti u OS RH, koja stupaju na snagu s 15. i 16. ožujka, izvijestilo je u ponedjeljak  Ministarstvo obrane (MORH).


Kadrovske promjene u Hrvatskoj vojsci uslijedile su nakon što je Milanović za novog načelnika Glavnog stožera Oružanih imenovao viceadmirala Roberta Hranja, kojeg je, s 5. ožujka, izvanredno promaknuo u admirala pomorstva.


Milanović je, u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o službi u OS RH, na prijedlog načelnika Glavnog stožera (GS) i uz suglasnost potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, donio odluke o imenovanjima zamjenika načelnika GS, direktora GS, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, načelnika stožera – zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske i zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a Vlada je imenovala novog glavnog inspektora obrane.




Novoimenovani generali i časnici imaju iskustvo iz Domovinskog rata, školovani su u inozemstvu, u SAD-u i Njemačkoj, a vojnu karijeru izgradili su u postrojbama Hrvatske vojske, ističe MORH.


S dužnosti glavnog inspektora obrane Vlada je razriješila general-bojnika Slavena Zdilara te je novim glavnim inspektorom obrane imenovan general-pukovnik Drago Matanović, dosadašnji zamjenik načelnika GS OS RH.


Zamjenikom načelnika GS OS imenovan je general-bojnik Siniša Jurković, dosadašnji zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.


Direktorom GS OS imenovan je brigadni general Ivica Olujić, dosadašnji vojni izaslanik Hrvatske u SAD-u.


Zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske imenovan je general-bojnik Boris Šerić, dosadašnji načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.


Načelnikom stožera – zamjenikom zapovjednika Hrvatske kopnene vojske imenovan je brigadni general Tihomir Kundid, dosadašnji zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade.


Novim zapovjednikom Gardijske mehanizirane brigade imenovan je brigadir Dražen Ressler, dosadašnji načelnik Operativnog odjela u Stožeru Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske.


Izvanredno promaknut Hranj


Predsjednik Republike i vrhovnik zapovjednik Oružanih snaga (OS) RH Zoran Milanović donio je odluku o izvanrednom promicanju djelatnog admirala OS RH Roberta Hranja u čin admirala pomorstva, objavljeno je u ponedjeljak na internetskim stranicama Ureda predsjednika.


Milanović je odluku donio na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, a stupila je na snagu 5. ožujka.


Hranja je Milanović s 1. ožujka imenovao načelnikom Glavnog stožera OS RH.