Stigle ankete

Ovo se neće svidjeti predsjednici: Novi Crobarometar pokazao trend koji više ne može zanemariti

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Predsjednica za svoj rad nema više potporu većine građana, iako ostaje najpopularnija političarka u državi. Ona je u izbornoj godini u kojoj je izgubila 15 postotnih poena.. 



Štete li i koliko afere hrvatskim političarima? Kako se to odražava na njihove osobne rejtinge, posebno onih koji su pred odlukom da idu u nove izbore. Što o radu predsjednice misle građani u izbornoj godini? Stanje rejtinga političara u kolovozu donosi redoviti Crobarometar, istraživanje agencije IPSOS koje objavljuje Dnevnik Nove TV.


Predsjednica sa sve manjom potporom


Predsjednica za svoj rad nema više potporu većine građana. Njezin rad ne odobrava 52 posto ispitanika, a odobrava tek 38 posto, dok 10 posto ne zna. To je od kada je u uredu i najlošiji rejting među biračima koji je dobila za svoj rad. Još je u lipnju, primjerice, mogla računati na 47 posto birača koji su odobravali njezin rad, ali i njih 46 posto koji su mislili suprotno.


Njezin prethodnik je za svoj rad, u isto vrijeme mandata 2014. godine, imao veću potporu. Rad Ive Josipovića tada je podupiralo 60 posto ispitanika, a nije ga podupiralo 30 posto.


Tko su najpopularniji i najnepopularniji?




Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je prva na listi popularnih političara. Pozitivan dojam o njoj ima 50 posto ispitanika, a njih 41 posto negativan dojam. Ona je u izbornoj godini u kojoj je izgubila 15 postotnih poena.. 


Milan Bandić je drugi na listi političara, ali daleko ispod predsjednice. Njegov rad odobrava 36 posto ispitanika, a ne odobrava 55 posto. 


Andrej Plenković može računati na 34 posto građana koji odobravaju njegov rad, a njih 54 posto ne odobrava. Njegov se osobni rejting posljednja dva mjeseca popravio. 


Božo Petrov može računati na 35 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 47 posto ima negativan dojam. 



Mislav Kolakušić, kojega rijetko vidimo u javnosti, trenutačno ima 31 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 32 posto misli negativno.


I na kraju je Davor Bernardić koji je posljednjih mjeseci popravio osobni rejting kod birača. U ovom trenutku ima potporu 30 posto ispitanika koji odobravaju njegov rad, a ne odobrava njih 50 posto.


Koga vole HDZ-ovci i SDP-ovci?


Kod HDZ-ovih birača najpopularnija je predsjednica, koja uživa potporu 86 posto birača te stranke. Među HDZ-ovim biračima Andrej Plenković ima potporu od 80 posto, a treći je na listi Milan Bandić s potporom od 58 posto.



Kod SDP-ovih birača na prvo mjesto vratila se Anka Mrak Taritaš s potporom od 73 posto, a tu je i Davor Bernardić s potporom od 68 posto te na kraju Mirando Mrsić sa 60 posto.


Napomena:


Istraživanje je provela agencija IPSOS  između 1. i 20. u mjesecu na 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%