Snimio Davor KOVAČEVIĆ
ZAGREB Ovogodišnja sajamska sezona Zagrebačkog velesajma (ZV) započela je u srijedu otvaranjem 27. »Nautike«, najveće u ovom desetljeću, te 10. međunarodnog sajma gastronomije, hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa »Hotel&Gastroteh«, dok se Festival maslina otvara u petak.
U šest paviljona u sklopu Nautike izloženo je više od 200 plovila, od čega 24 hrvatske i dvije svjetske premijere.
Direktorica ZV-a Dina Tomšić na otvaranju je zahvalila hrvatskim brodograditeljima što su zagrebački sajam prepoznali kao dobru poslovnu priliku.
Na ukupno 19 tisuća četvornih metara na sve tri priredbe izlaže 455 izlagača što je rast od četiri posto u odnosu na lanjske priredbe.
Nastupaju izlagači iz 25 zemalja, s tim da je uz rast ukupne izložbene površine od deset posto zamjetan i porast izložbene površine po izlagaču.
Ovogodišnja Nautika okupila je i brojne izlagača vanbrodskih motora, raznovrsne nautičke opreme i pribora za brodove i jahte, opreme za ronjenje i ribolov, nautičke odjeće i obuće.
Od stručnih događanja održat će se sjednica Udruženja male brodogradnje, a na nagradnim igrama dijelit će se krstarenja i sudjelovanja na regati.
Tomšić je istaknula i humanitarnu akciju s ciljem skretanja pažnje na djecu s autizmom nazvanu »Ne dišem» tijekom koje će (subota u 11 sati) ronilac na dah Budimir Šobat pokušati oboriti Guinnessov rekord u statičkom zaronu na dah.
I Hotel&Gastroteh ima desetpostotni rast u odnosu na lani, a povod je za održavanje brojnih edukativnih prezentacija, degustacija i natjecanja za najboljeg hrvatskog kuhara »Cro Top 10«.
U sklopu Festivala maslina koji počinje u petak, 23. veljače, (održava se u Globusu), posjetitelji moći kupiti ili kušati više od 300 nagrađivanih maslinovih ulja.
Već u srijedu prije podne u sajamskim prostorima vladala je solidna gužva.
Sajmovi traju do 25. veljače uz uobičajenu cijenu ulaznice od 30 kuna, odnosno 20 kuna za učenike, studente i umirovljenike.