Novi spomenik

Otkrivena nova Tuđmanova bista, rad kipara cijenjenog među domoljubima. Pogledajte zašto

Portal Novilist.hr

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Može se reći da kipar Ante Jurkić lik Tuđmana ima u malom prstu. Specijalizirao se za njegov lik u bronci



RUGVICA U Rugvici, maloj općini smještenoj u Zagrebačkoj županiji, otvoren je novouređeni Trg dr. Franje Tudjmana.


Trg je obnovljen uz pomoć proračunskih sredstava Općine Rugvica i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, za što je osigurano 650.000 kuna bespovratnih sredstava.


Na Trgu je postavljen i spomenik prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tudjmanu, čiji je autor akademski kipar Ante Jurkić. Za razliku od golemog Bandićevog spomenika Franji Tuđmanu, nedavno postavljenog u Zagrebu, Tuđman u Rugvici zaista liči na prvog predsjednika.




Svečanosti su nazočili predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.


Može se reći da kipar Ante Jurkić lik Tuđmana ima u malom prstu. Specijalizirao se za njegov lik u bronci. Već je izvaljao spomenik “sjedećeg intelektualca, vizionara i književnika” u Virovitici, gdje su njegova Tuđmana prisutni uspoređivali s čuvenim spomenikom Abrahamu Lincolnu u Washingtonu. Stvorio je i kip “Tuđmana iz naroda” u Osijeku.



Jurkićevi Tuđmani vrlo su cijenjeni među bogatim i uglednim domoljubima. Zaklada za istinu o Domovinskom ratu 2007. godine u zagrebačkom hotelu Westin organizirala je aukciju za prikupljanje novaca za obranu generala Antu Gotovine, Mladena Markača, Mirka Norca i Rahima Ademija u Haagu. Jurkić je donirao svog Tuđmana i zakladi priskrbio 300.000 kuna, koje je platio građevinski poduzetnik Branko Perković, pisao je tportal.


Dok je bila predsjednica HDZ-a, Jadranka Kosor na svim je stranačkim skupovima govorila rame uz rame bisti Franje Tuđmana, autora Ante Jurkića, koji je medijima tada potvrdio da ga je HDZ tražio dopuštenje da ga koristi za promotivne svrhe.