Obraćanje novinarima

Ostojić: Divjak mora otići jer nije odradila domaću zadaću

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Naš stav je jasan. Ona mora otići jer nije sama otišla, ona nije odradila domaću zadaću, reforma ne postoji , a štrajk je kap koja je prelila čašu«, rekao je Ostojić u izjavi novinarima nakon sjednice Predsjedništva SDP-a



ZAGREB Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić rekao je u utorak kako SDP traži ostavku ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak jer nije odradila »domaću zadaću«, da reforma obrazovanja ne postoji, a štrajk obrazovnih sindikata je »kap koja je prelila čašu«.


»Naš stav je jasan. Ona mora otići jer nije sama otišla, ona nije odradila domaću zadaću, reforma ne postoji , a štrajk je kap koja je prelila čašu«, rekao je Ostojić u izjavi novinarima nakon sjednice Predsjedništva SDP-a.


Navodeći da su odlučili pokrenuti opoziv ministrice Divjak, izjavio je i kako je SDP u srpnju, kolovozu i rujnu na konferencijama za novinare jasno detektirao probleme i rekli kako će doći do ove situacije jer ju je pratio cijeli niz afera – od skidanja popisa za lektiru knjige Dnevnik Ane Frank do loše obrazovne reforme i poraznih rezultata na državnoj maturi i PISA testovima.




Ostojić je rekao i da su se do sada »ufali u njezinu akademsku čestitost i integritet» koji ona, ustvrdio je, »očito nema«. »Ufali smo se da će ona naprosto otići i dati ostavku jer to žele svi – učitelji, roditelji i sve strukovne organizacije koje se bave obrazovanjem. Ufali smo se u njezinu čestitost i integritet koji ona očito nema«, poručio je.


Ostojić smatra i kako za njezinu ostavku postoji cijeli niz stručnih i znanstvenih razloga koje će SDP obrazoložiti te će se na kraju vidjeti tko je za to kriv.


Po njegovim riječima, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odredit će tko je kriv – on ili ona. »Plenković će odrediti tko vodi Vladu – ili HDZ ili HNS. Na tome ćemo inzistirati i u Saboru ćemo vidjeti što će potpuno i jasno reći svi oni junaci koji su i novinarima formalno i neformalno govorili o njezinim kompetencijama, odnosno nekompetenciji«, rekao je.


Ostojić je poručio i da je štrajk obrazovnih sindikata bila »kap koja je prelila čašu«, a ustvrdio je da se SDP za njegovog trajanja ponašao koncilijantno uvažavajući strpljenje roditelja te uvažavajući integritet učitelja i poštujući učitelje koji ne idu u školu.


Upozorio je da je reforma obrazovanja parcijalna, jer obuhvaća prvi, treći i sedmi razred te je njome obuhvaćeno 150.000 učenika a njih 320.000 nije. Također, reformom nisu uopće obuhvaćene strukovne škole. »To su sve razlozi zašto je ta reforma proglašena ocjenom jedan«, rekao je Ostojić.


Na novinarski upit od koga očekuju potporu u njihovu zahtjevu za opozivom, rekao je da će vidjeti integritet onih zastupnika koji su javno izjavljivali kako je Divjak najlošija ministrica te će vidjeti kako će reagirati »Bandićevi žetončići» koji su par puta tražili njezin opoziv.


»Dio njih će se sakriti u mišju rupu kao što je to napravio HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić koji je na saborskom Odboru za ratne veterane tražio neke promjene pa ih je povukao i manji je od makova zrna«, izjavio je potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić.