Nemoguća misija

Orešković pozvao Karamarka i Petrova da dođu “na kavu”, čeka se odluka Prgometa i Hridi

Jagoda Marić

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Kavu mogu popiti«, kazao nam je Petrov, ali čini se da to neće promijeniti stav Mosta o Karamarku



Premijer Tihomir Orešković pokušat će danas za isti stol dovesti dvojicu svojih potpredsjednika Tomislava Karamarka i Božu Petrova, kako bi učinio nemoguće, smanjio tenzije u Vladi.


– Naći ću se s potpredsjednicima Karamarkom i Petrovom. Malo ćemo se popričati, popiti kavicu pa vidjeti na koji način ćemo malo smanjiti tenzije, ali uvjeren sam da imamo zajedničke ciljeve, rekao je Orešković jučer na kraju svog dvodnevnog posjeta Parizu. Petrov će prema izjavi koju nam je dao na taj sastanak doći, a ni u HDZ ni u Vladi nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje hoće li se odazvati i Karamarko.


No, više od rezultata tog sastanka koji je po svemu sudeći osuđen na propast, iščekivat će se današnja odluka Predsjedništva Hridi na kojoj bi se ta stranka, kako je najavio njezin predsjednik Drago Prgomet, trebala očitovati o tome kako će glasati kad na dnevni red Sabora dođe opoziv Tomislava Karamarka. Time će početi i izjašnjavanje onog dijela zastupnika i zastupničkih klubova o kojima će ovisiti budućnost Karamarka, koji dosad nisu javno iznijeli svoj stav, a o kojima HDZ-ovci govore kad iznose računice po kojima neće proći zahtjev SDP-a.


Politička odgovornost




Iako je njegova kolegica Irena Petrijevčanin Vuksanović izjavila da će podržati zahtjev SDP-a, Prgomet je kazao da Hrid nije, niti će o tome razgovarati s HDZ-om, Mostom ili SDP-om.



Vrdoljak: Svi smo za opoziv


Nakon izbornog sabora Hrvatske narodne stranke novi predsjednik Ivan Vrdoljak i uže vodstvo počeli su obilaziti županijske organizacije HNS-a kako bi razgovarali s lokalnim čelnicima u vezi priprema za lokalne izbore. Odgovarajući na pitanja novinara, Vrdoljak je jučer rekao da će sasvim sigurno svi zastupnici HNS-a glasati za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Veljko Kajtazi koji je član Kluba HNS-a, glasat će također usklađeno sa stajalištem Kluba HNS-a te Kluba zastupnika nacionalnih manjina.



– Od trenutka pojave ove afere, nismo i nećemo razgovarati s dužnosnicima ni HDZ-a, ni SDP-a, niti Mosta. Odluka stranke bit će temeljena isključivo na političkoj odgovornosti dužnosnika bez obzira o kome se radi i na kojoj je poziciji, poručio je Prgomet, nekadašnji zamjenik predsjednika HDZ-a. SDSS koji u Saboru ima dva zastupnika, i kojeg HDZ također spominje u svojim kalkulacijama, još uvijek nije donio službenu odluku o tome kako će se postaviti na glasovanju o povjerenju prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku.

– Još nismo o tome razgovarali. O tome ćemo odlučiti sljedećih dana, rekao je za naš list potpredsjednik stranke Milorad Pupovac. Njegov stranački kolega Mile Horvat rekao je da će SDSS konačnu odluku najvjerojatnije donijeti sljedeći tjedan.


Što se tiče sutrašnjeg okupljanja prvih ljudi Vlade kod premijera Orškovića, Božo Petrov nam je rekao: »Kavu mogu popiti«. Ali, čini se da to neće promijeniti stav Mosta kad je u pitanju sudbina Tomislava Karamarka.


– Važno je razgovarati o svim temama koje se dotiču projekata, reformi i planova Vlade te funkcionalnost Vlade treba postojati, jer je stabilnost Vlade najvažniji interes građana RH. Ona ne smije ovisiti o bilo kakvim političkim sporovima, ali to neće utjecati na naš stav oko potrebe za razrješenjem Tomislava Karamarka, poručio je Petrov. Napominje da je Most od samog formiranja Vlade naglašavao potrebu za njezinom stabilnošću i da se borio se da se bilo kakvi politički odnosi ne prelijevaju na rad Vlade.


Ništa od paketa


– Nažalost, naša šutnja zbog želje za očuvanjem Vlade od njezinog formiranja, pri određenim problematikama nije bila ponekad razumljiva građanima, a drugi su je iskorištavali. Ali, uvijek smo htjeli probleme rješavati na diskretan, diplomatski način. Smatramo da to jest pravi put, dok god postoji mogućnost za to. Ali cilj je uvijek isti, očuvanje Vlade, provedba njezinog plana i politička odgovornost svih nas koji u njoj djelujemo, rekao je Petrov.


Iz njegove stranke jučer su demantirali i medijske spekulacije da je rješenje krize mogućem odlasku iz Vlade i Petrova i Karamarka u paketu. – To je nešto o čemu nismo razgovarali. Most je vrlo jasno rekao svoj stav da prvi potpredsjednik Vlade ima određeni politički teret zbog kojega mislimo da više ne treba biti na toj poziciji i to je za nas osnovna tema, a sve ostalo smatramo spinovima, rekao je Šimić, dodajući da se o poziciji bilo koga u Vladi nakon toga može razgovarati ako netko od partnera misli da Vladi treba rekonstrukcija. Šimić nam je rekao i kako se ta priča pojavila kako bi se inzistiranje na Karamarkovoj odgovornosti pokušalo svesti na osobni odnos dvojice potpredsjednika, što ne može biti dalje od istine. Na pitanje jesu li krenuli pritisci na zastupnike Mosta kako bi odustali od svoje odluke da glasuju za opoziv Karamarka, Šimić je rekao kako osim priča da će se to dogoditi ništa nije čuo o tome.