Pitanje ćirilice u Vukovaru

Orepić odgovorio Pupovcu: Lažnim prebivalištima su manipulirali mnogi i vrijeme je da se s tim prestane

P. N.

''Ja samo radim svoj posao za razliku od mnogih koji to do sada nisu. Uz moje prethodnike među one koji nisu radili svoj posao po ovom pitanju ubrajam i vas kao i sve saborske zastupnike koji niste imali političke potrebe i odlučnosti prvo da ukažete na razmjere ovog problema, a po tom isti i da riješite'', piše Orepić na svom  Facebooku profilu



Tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić jučer je podigao puno prašine svojom izjavom da će brisanje nepostojećih prebivališta u Vukovaru dovesti do ukidanja potrebe za ćirilicom u tom gradu. Osim Arsena Bauka koji mu je odgovorio da se prava na uporabu jezika i pisma ostvaruju na temelju popisa stanovništva, a ne temeljem evidencije prebivališta, barem prema važećem zakonu, na Orepićevu je izjavu reagirao i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, koji mu je poslao otvoreno pismo.


”Gospodine ministre, optužili ste, i to više puta, cijelu jednu manjinu da manipulira prijavom prebivališta pa nas takve optužbe ne samo zabrinjavaju, već i straše”, piše Pupovac. Osvrćući se na spomenutu izjavu da srpska manjina manipulira lažnim prebivalištima, Pupovac u priopćenju navodi kako postoje svi razlozi za pitanje – postoje li i elementarne pretpostavke za ostvarivanje manjinskih prava s obzirom da, kako tvrdi, ministar Orepić ne zna ili namjerno previđa razliku između Zakona o prebivalištu, Zakona o popisu birača i Zakona o popisu stanovništva.


Predsjednik SNV napominje da se pravo na službenu upotrebu jezika i pisma manjine ne temelji na popisu birača već na popisu stanovništva. »Zato nemojte obmanjivati javnost da ćete time riješiti problem ćirilice«, naveo je Pupovac.




Danas mu je na Facebooku odgovorio Orepić, a njegov post prenosimo u cijelosti:


”Problem lažnih prebivališta prvenstveno ukazuje na dosadašnje nefunkcioniranje Države i nerad mojih prethodnika po tom pitanju. Uspostavljanje reda na ovom kao i na bilo kojem drugom području funkcioniranja države ne smije doći u pitanje bez obzira da li će ugroziti bilo čije pojedinačne ili skupne materijalne i/ili političke interese.


Lažnim prebivalištima su manipulirali mnogi i vrijeme je da se s tim prestane.


Gospodine Pupovac, u više navrata smo razgovarali i smatram da bi vam trebalo biti jasno da nemam namjeru obmanjivati javnost niti baviti se ćirilicom u Vukovaru. Isto tako rješavanjem problema lažnih prebivališta nisam se bavio ni izborima u Vrgorcu kao što neću niti bilo gdje drugo bez obzira što me se od strane društveno neodgovornih stranačkih prvaka dovodi u taj kontekst.


Ja samo radim svoj posao za razliku od mnogih koji to do sada nisu. Uz moje prethodnike među one koji nisu radili svoj posao po ovom pitanju ubrajam i vas kao i sve saborske zastupnike koji niste imali političke potrebe i odlučnosti prvo da ukažete na razmjere ovog problema, a po tom isti i da riješite.


Svjestan sam političkih posljedica koje podrazumjeva rješavanje ovog problema. Negdje će to značiti promjene vladajuće političke strukture, negdje ukidanje ostvarivanja materijalnih primanja pojedinaca, a negdje će posljedično imati utjecaj i na manjinska i neka druga prava i obveze političkih i inih zajednica.


Zato gospodine Pupovac apeliram na Vas kao i na sve one koji su uključeni u javni i politički život RH da problem lažnih prebivališta ne problematizirate izvan osnovnog konteksta, a pogotovo da ga ne dovodite u kontekst međunacionalnih odnosa što smatram krajnje neodgovornim i neutemeljenim”, piše Orepić.