Turističko brendiranje

Oprtalj postaje centar antikviteta

Glas Istre

Ideja je Oprtalj pretvoriti u centar antikviteta i starina, da onaj koji gradi ruralnu kuću u Istri, zna da će ovdje sve naći, od starih cigli, crjepova, greda, starog namještaja, satova, do stolara i projektanata 



OPRTALJ Svoje mjesto pod turističkim suncem, u drevnom gradiću unutrašnje Istre pokušavaju naći kroz ljetne sajmove antikviteta pod nazivom Antiques, a da su na dobrom putu pokazao je prvi sajam koji je protekle nedjelje u Oprtlju okupio čak 23 kolekcionara i trgovca antikviteta i umjetnina iz nekoliko zemalja Europe. 


Antikviteti izloženi u starogradskoj Lođi, na ulicama, u malim prodajnim prostorima u prizemljima oprtaljskih zgrada, pretvorili su Oprtalj u centar antikviteta.


Najskuplji eksponat sajma bila je narukvica iz 1900. godine izrađena u Parizu, s umetnutim 10,5 karatnim dijamantima, koja se prodavala za 25.000 eura. Titulu najstarijeg eksponata u konkurenciji namještaja “ponijela” je renesansna škrinja iz 1550. godine, vrijedna oko šest tisuća eura.   

Novi turistički sadržaj


– Osmišljavanjem novog projekta Oprtlja kao grada starina i umjetnina, pokušavamo stvoriti novi turistički sadržaj, rekao je otvarajući sajam oprtaljski načelnik Aleksander Krt. Naglasio je i da su u novi sadržaj, čiji je cilj i tijekom ljeta privući posjetitelje u Oprtalj, krenuli i zahvaljujući privatnoj inicijativi Manuela Sirotića i Renza Polesela. 





Sirotić, 32-godišnji Buzećan odnedavno nastanjen u Ipšima, sa zavidnim 15-godišnjim iskustvom u bavljenju antikvitetima, kaže da u Hrvatskoj ima sajmova antikviteta, ali se oni ne održavaju u ovako malim ruralnim mjestima jer ih je tu teško sprovesti u djelo, pa je oprtaljski sajam jedinstven i u hrvatskim okvirima. 


 - U Oprtlju živi svega stotinjak stanovnika. Tražili smo način kako ga revitalizirati i privući ljude, ali sadržajima koji su drugačiji od postojećih u susjedstvu. Budući da u okolici Oprtlja ima jako puno luksuznih vila u koje na odmor ljudi dolaze iz cijelog svijeta, ideja je da Oprtalj pretvorimo u centar antikviteta i starina, da onaj koji gradi ruralnu kuću u Istri, zna da će ovdje sve naći, od starih cigli, crjepova, greda, starog namještaja, satova, pa sve do stolara i projektanata. Za početak otvorili smo tri trgovine antikviteta, a u planu nam ih je dogodine otvoriti još desetak, ističe Manuel. 


 Dodaje da su do ideje došli tražeći priču kako privući ljude. – Kao što je Hum najmanji grad na svijetu ili Grožnjan grad umjetnika tako će Oprtalj biti grad antikviteta i umjetnina, vizionarski ističe.   

Podrška iz Italije


Velika podrška oprtaljskom projektu je i Renzo Polesel iz Pordenona. On i supruga, rodom iz obližnjeg mjesta Vižintini Vrhi, zaljubljeni su u oprtaljski kraj i odučili su pripomoći revitalizaciji istarskog gradića i udahnuti nove sadržaje. 


 - Kada sam lani kupio kuću u Oprtlju jedino mjesto gdje se mogla popiti kava bila je Kušaonica Loggia, a nedavno je vlasnik Daniel Coslovich otvorio i restoran, zadovoljan je Polesel razvojem događaja.  

Ljetni sajmovi antikviteta, novi su sadržaji kojima se želi oživjeti Oprtalj u ljetnim mjesecima. »Brendiranje« Oprtlja kao grada starina i umjetnina kroz ljetne sajmove antikviteta, zasigurno je originalan potez u moru sličnih ljetnih sadržaja, no zapravo je tek začetak jednog puno značajnijeg procesa koji bi mogao vratiti život u Oprtalj.