Vremenska prognoza

Oprez: Olujni vjetar, mokri i skliski kolnici

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



ZAGREB Hrvatsku u ponedjeljak očekuje pretežno oblačno vrijeme uz mjestimičnu kišu, a u gorskim predjelima susnježicu i snijeg i to uglavnom u prvom dijelu dana, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ).


U Dalmaciji će biti lokalnih pljuskova s grmljavinom. Poslijepodne se očekuje postupno smirivanje i razvedravanje sa zapada.


Vjetar na kopnu bit će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji zapadni i sjeverozapadni. Na većem dijelu Jadrana će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim, a još prijepodne i orkanskim udarima. Na jugu Dalmacije puhat će umjeren jugozapadnjak i zapadnjak.




Najviša dnevna temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti bit će između 6 i 11, na Jadranu od 12 do 16 Celzijevih stupnjeva.


Istramet za danas najavljuje pretežno oblačno vrijeme, još u noći uz mjestimične slabe oborine. U Gorskom kotaru povremeno će biti slabog snijega i susnježice.


Puhat će umjerena i jaka bura, prijepodne uz mogućnost olujnih udara, danju će na moru zapadne Istre okrenuti na prolazno jak sjeverozapadnjak.


Vjetar će u drugom dijelu dana postupno slabiti. Jutarnje temperature zraka od 2 do 6 °C, dnevne vrijednosti između 12 i 15 °C.


U većem dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski, u Gorskom kotaru i Lici ?pada susnježica i snijeg pa se vozači upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, poručuju u ponedjeljak iz Hrvatskog autokluba (HAK).


Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni.


Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar), Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene, -državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački, -Paški most.


Zbog olujnog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle na Krčkom mostu, DC1 Borje-Klapavica te dodatno i za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom na Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja, autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika, te lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica.


Zbog pojačanog prometa teretnih vozila na autocesti A3 Bregana-Lipovac pred graničnim prijelazom Bregana u smjeru Slovenije kolona je oko 4 kilometra.


Zbog jakog vjetra u prekidu su pojedine linije na riječkom i splitskom području.