Nova odgoda

Opet odgođena odluka o ulasku Hrvatske u Schengen. U Bruxellesu kažu: ‘Nema panike’

Hina

Foto Slavko Midžor / PIXSELL

Foto Slavko Midžor / PIXSELL



Odluka Europske komisije o tehničkoj spremnosti Hrvatske za pristupanje Schengenskoj zoni bez granica više nije na dnevnom redu kolegija povjerenika 16. listopada, nego je pomaknuta na kolegij 22. listopada, pretposljednji takav sastanak u mandatu Jean-Claudea Junckera, piše u petak Večernji list.


To je već drugo pomicanje te odluke, koja je prvotno bila planirana za kolegij 2. listopada pa je prebačena na 16. listopada, a sada za još jedan tjedan kasnije.


Iako odgoda odražava činjenicu da se u pozadini, unutar Komisije i u komunikaciji država članica s dužnosnicima Komisije, još vode razgovori o tome treba li Hrvatskoj dati zeleno svjetlo za Schengen, pri čemu se Slovenija trudi reći da ne treba, dnevnik neslužbeno doznaje da ni ova druga odgoda ne znači da se odustalo od plana da u Junckerovu mandatu Komisija usvoji odluku o prolasku Hrvatske na tehničkoj evaluaciji spremnosti za Schengen.




Osim europske povjerenice iz Slovenije Violete Bulc i prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans navodno ima neke rezerve, koje usporavaju i odgađaju donošenje odluke, a Timmermans je ključna osoba za prolazak tog prijedloga odluke na užem kabinetu europske »vlade«.


No, izvori tvrde da nema nikakve panike zbog odgode, koju jedan izvor obrazlaže jednostavnim porivom da se ta odluka donese nakon sastanka Europskog vijeća, okupljanja svih premijera i predsjednika 28 država članica, koji počinje 17. listopada, dan nakon dosad planiranog datuma za usvajanje ove odluke na kolegiju Komisije, donosi Večernji list.