Malo sutra

Odmak zbog predsjedničke kandidature? Milanović neće podržati SDP na europskim izborima

Dražen Ciglenečki

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Od bivšeg predsjednika stranke moglo bi se očekivati da pozove birače da glasuju za izbornu listu, ali Zoran Milanović gotovo sigurno to neće učiniti zbog moguće kandidature za predsjednika Republike



ZAGREB Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović bio je ovih dana vrlo otrovan na račun nekadašnjeg predsjednika stranke Zorana Milanovića. Na Facebooku je insinuirao da su bivši zastupnici SDP-a koji su se pridružili parlamentarnoj većini tako zapravo postupili u suglasju s Milanovićem. Vidović je, naime, napisao da su oni prevarili birače, ali da zato nisu iznevjerili Milanovića, »dosljedno su uz njega i za njega«. Doista, praktično svi zastupnici koji su u ovom sazivu Sabora napustili Klub SDP-a i pritom kao glavni razlog navodili nezadovoljstvo šefom stranke Davorom Bernardićem, pozitivno su govorili o Milanoviću. On, međutim, nije dosad ništa javno rekao o političkom i društvenom fenomenu prebjega.


SDP-ovi prebjezi


Unatoč tome što su ga pojedini visoki dužnosnici SDP-a, poput Arsena Bauka, Peđe Grbina i Siniše Hajdaša Dončića, pozivali da se očituje, budući da je riječ o ljudima s kojima je on surađivao i stavio ih na izbornu listu. Nije lako u SDP-u pronaći nekoga tko dijeli Vidovićevo mišljenje i sumnjiči Milanovića da koordinira odlaske iz stranke, ali je dosta onih koji bi voljeli da se bivši premijer napokon na neki način javno distancira od Milanke Opačić, Ane Komparić Devčić, Siniše Varge i ostalih. Jedan SDP-ovac smatra da su Milanoviću dobra prilika za to predstojeći izbori za Europski parlament.– Kad bi Milanović podržao našu europsku listu, automatski bi time posalo poruku da nema ništa sa SDP-ovim prebjezima. Bio bi to njegov pravi odgovor na Vidovićeve insinuacije. Osim toga, logično bi i neovisno o ovome bilo da Milanović da podršku listi stranke koju je vodio skoro deset godina i na kojoj su i kandidati s kojima je blisko surađivao – ističe naš sugovornik za kojeg se nipošto ne može reći da je nesklon Milanoviću.

Njegovi argumenti nisu neutemeljeni. Od bivšeg predsjednika neke stranke zaista bi se očekivalo da, ako ništa drugo, pozove birače da glasuju za njezinu izbornu listu. Ali, malo je vjerojatno da će Milanović to učiniti. Razlog je njegova moguća kandidatura za predsjednika Republike, zbog čega je izostala i Milanovićeva osuda SDP-ovih prebjega. U slučaju da uđe u predsjedničku utrku, Milanović to gotovo sigurno neće napraviti kao kandidat SDP-a, premda, naravno, eventualnu potporu te stranke ne bi odbio. Otkako se krajem 2016. prestao baviti politikom, Milanović nije prestao komunicirati s brojnim ljudima iz SDP-a, ali nije želio da ga se povezuje sa strankom, gradio je neovisnu poziciju za potencijalnu kandidaturu za predsjednika Republike. Njegova bi podrška SDP-ovoj europskoj listi zato predstavljala značajan odmak od Milanovićevog dosadašnjeg djelovanja i to baš u vrijeme kad će možda objaviti svoju kandidaturu. SDP-ov zastupnik s kojim smo jučer razgovarali ima razumijevanja za Milanovićevu situaciju i ne misli, kao njegov kolega iz Sabora, da bi se on morao izjašnjavati na europskim izborima.


Izborne kalkulacije


– Da je SDP sada u anketama na 30 posto, i ja bih tražio od Milanovića da se angažira za našu listu, makar njemu slijedili predsjednički izbori. U takvim bi nam okolnostima Milanovićeva podrška bila dobrodošla kao dodatni impuls, a on ne bi od toga imao nikakve političke štete. No, rejting SDP-a danas je petnaestak posto i Milanovićeva potpora ne bi nam ozbiljnije pomogla, a njemu bi to još ograničilo politički prostor za izbore za predsjednika Republike. Za Hrvatsku je važno da Kolinda Grabar-Kitarović izgubi izbore i da predsjednik postane netko iz lijevo-liberalne opcije, a Milanovićeve su šanse tu najveće jer može okupiti šire biračko tijelo. To je razlog zašto Milanovića ne treba opterećivati SDP-om i »trošiti« ga na europskim izborima – analizira SDP-ov parlamentarac.Ako Milanović ipak podrži SDP-ovu listu, to će biti prilično jasan signal da je odustao od sudjelovanja na idućim izborima za predsjednika Republike. Ali, veći broj članova SDP-a s kojima smo razgovarali proteklih tjedana procjenjuje da je Milanović prelomio i da će se sigurno natjecati za predsjedničku dužnost.