Ništa od krošea

Odgođeno konstituiranje Gradskog vijeća Splita: Kerumu i Opari za dogovor ostali samo detalji

Hina

foto: screenshot

foto: screenshot

»U dogovoru smo s HGS-om da budemo koalicijska opcija koja će imati većinu u Gradskom vijeću te nam je potrebno još nekoliko dana da dogovorimo sve detalje buduće koalicijske suradnje,« rekao je Škorić.



SPLIT – Konstituiranje splitskog Gradskog vijeća odgođeno je u ponedjeljak za novu konstituirajuću sjednicu 17. srpnja, na zahtjev splitskog HDZ-a i Hrvatske građanske stranke Željka Keruma, radi dodatnih pregovora dviju stranaka o sklapanju koalicije potrebne za ostvarivanje natpolovične većine.


Predstojnik Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije Veljan Radojković, koji po ovlastima Vlade predsjedava konstituirajućom sjednicom Gradskog vijeća, na početku sjednice je istaknuo kako je nužno što prije konstituirati Gradsko vijeće radi donošenja gradskog proračuna za 2017. godinu i funkcioniranja nove gradske vlasti.


Predsjednik Kluba vijećnika koalicije HDZ-a, HSS-a i HSLS-a Petar Škorić je rekao kako je u ime svog i Kluba vijećnika HGS-a traži odgodu konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća za 17. srpnja zbog potrebe dodatnih pregovora o sklapanju koalicije s HGS-om radi ostvarivanja natpolovične većine i Vijeću.




»U dogovoru smo s HGS-om da budemo koalicijska opcija koja će imati većinu u Gradskom vijeću te nam je potrebno još nekoliko dana da dogovorimo sve detalje buduće koalicijske suradnje,« rekao je Škorić.


Predsjedavajući Radojković je prihvatio zahtjev i najavo da će novu konstituirajuću sjednicu sazvati za 17. srpnja.


Današnja sjednica, bez obzira na to što je odgođena, ima karakter prve konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća dok će sjednica Vijeća zakazana za 17. srpnja imati karakter druge konstituirajuće sjednice, rekao je.


»Dužan sam od danas u roku do 30 dana sazvati novu konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća. Ako se u tom razdoblju ne konstituira Gradsko vijeće, slijedi sovi rok od 30 dana, a ako se i nakon toga ne konstituira, onda Vlada raspisuje izbore za Gradsko vijeće,« objasnio je Radojković.


Splitsko Gradsko vijeće broji 35 vijećnika. Na nedavnim lokalnim izborima HDZ je osvojio 11, a HGS osam vijećničkih mandata. Stranka Pametno je osvojila sedam, Mostu je pripalo pet, a SDP-u četiri vijećnička mandata.