Novi zakon

Od 1. srpnja više obitelji će imati pravo na dječji doplatak?

Hina

Nada Murganić / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Nada Murganić / Foto: D. KOVAČEVIĆ

»Sedamnaest godina nije nitko intervenirao u Zakon o dječjem doplatku. Devet godina nije nitko intervenirao ni povećavao rodiljne i roditeljske potpore«, kazala je Murganić



Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić najavila je uoči sjednice Vlade u četvrtak da je u pripremi izmjena Zakona o dječjem doplatku, čime će se to pravo od 1. srpnja proširiti na 94.000 djece.


»Sedamnaest godina nije nitko intervenirao u Zakon o dječjem doplatku. Devet godina nije nitko intervenirao ni povećavao rodiljne i roditeljske potpore«, kazala je Murganić.


Navela je i neke druge mjere koja imaju demografski učinak koji bi se, kaže, trebao vidjeti u narednom razdoblju, među ostalim natječaj za sufinanciranje kapitalnih investicija u jedinicama lokalne i područne samouprave, odnosno za izgradnju ili adaptaciju vrtića.




»Sredstava su bila raspoređena u iznosu od 67,5 milijuna kuna, u tijeku je i javni poziv koji je otvoren u iznosu od 300 milijuna kuna, za zapošljavanje teta i drugog pomoćnog osoblja u vrtićima, s ciljem usklađivanja privatnog i poslovnog života s ciljem ulaganja u kadrove«, rekla je Murganić.