Dobra zarada

Obvezni mirovinski fondovi ostat će bez članova, ali će i dalje ubirati stotine milijuna kuna

Gabrijela Galić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Dosad je, prema podacima Ministarstva rada i mirovinskog sustava, 16 tisuća osoba odabralo prelazak iz drugog u prvi stup, dok se  za ostanak odlučilo njih 300



ZAGREB Iako će najveći dio današnjih radnika u trenutku kad budu odlazili u mirovinu napustiti drugi stup jer će im mirovine biti veće ako se odluče isključivo za isplatu iz prvog stupa u koji će prenijeti i svoju štednju iz drugog, trećina njihovih doprinosa i dalje će godinama odlaziti u obvezne mirovinske fondove koji će onda svake godine ubirati stotine milijuna kuna za upravljanje tim novcem. Što će članovi obveznih mirovinskih fondova izabrati najbolje govori ponašanje radnika koji su taj izbor već imali, odnosno onih rođenih od 1952. do 1961. godine. Dosad je, prema podacima Ministarstva rada i mirovinskog sustava, 16 tisuća osoba odabralo prelazak iz drugog u prvi stup dok se za ostanak odlučilo njih 300.


Dakle, društva koja upravljaju s četiri mirovinska fonda i dalje će svake godine na upravljanje dobivati dodatnih gotovo šest milijardi kuna, za taj posao će dobivati naknadu, kao i za učlanjenje svakog novog osiguranika, ali o isplati mirovina neće voditi računa. Novac će na kraju za svakog radnika preuzeti država, jer mu je prelazak u prvi stup jedini način da dobije dodatak od 27 posto, pa je nejasno zašto drugi stup opstaje, odnosno zašto ga država ne ukine i tako već sada smanji minuse u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, ali i troškove koje iz doprinosa plaćaju sami radnici kao naknadu za upravljanje i ulazak u pojedni mirovinski fond.


Povlačenje štednje


Država bi na taj način svoje godišnje minuse smanjila gotovo za osam milijardi kuna, no umjesto toga tim će novcem i dalje u njeno ime upravljati netko drugi. Osim 5,7 milijardi kuna, koliko bi se podebljao državni fond za isplatu mirovina, proračun bi uštedio i oko dvije milijarde kuna koliko plaća na kamate za svoja zaduženja u obveznim mirovinskim fondovima. »Mirovinci« su najveći dio štednje svojih osiguranika uložili u državne obveznice. Naime, 73 posto od 92 milijarde kuna štednje hrvatskih radnika uloženo je u državne vrijednosne papire, a država na to svake godine plaća kamatu koja se penje i do dvije milijarde kuna.



400 milijuna kuna naknada za upravljanje i ulaznih naknada5,7milijardi kuna doprinosa godišnje2 milijarde kuna kamata jer se država zadužuje kod fondova


Krug izgleda otprilike ovako: država trećinu doprinosa svih radnika, lani je to bilo 5,7 milijardi kuna, prebaci na račune mirovinskih fondova, a od nastanka mirovinskih fondova kod njih se i zadužuje, pa im godišnje plati i oko dvije milijarde kuna kamata, što povećava imovinu tih fondova, ali i osobnu štednju građana. No, na kraju će oni kod odlaska u mirovinu izabrati prelazak u prvi stup što znači da će svi sa sobom povući i svoju štednju. Država će taj novac na kraju dobiti u prvi stup, on će biti obogaćen prinosima što su ih ostvarili mirovinski fondovi, ali je pitanje bi li za nju ipak bilo isplativije da taj novac dobije već sada i za toliko smanji potrebe za zaduženje.


Sve veća naknada


U cijeloj priči gotovo ništa se ne mijenja jedino za društva koja upravljaju mirovinskim fondovima, odnosno osobnom štednjom građana, koju će kod njihovog odlaska predati u mirovinu. Ta društva i dalje će uredno poslovati i dobivati naknadu. Lani su samo od naknade za upravljanje imovinom i ulazne naknade za svakog novog člana četiri društva ubrala 418,84 milijuna kuna. Postotak koji kao naknadu dobivaju ta društva se s godinama smanjuje, primjerice 2006. godine iznosila je 1,2 posto imovine, prošle godine 0,39 posto, ali kako je imovina sve veća, tako je i ukupna naknada sve veća. Ulazna naknada iznosi najviše 0,8 posto za svakog novog osiguranika.



3,81 milijardu kuna naknade ubrala su četiri društva od uvođenja drugog stupa


Od uvođenja drugog stupa, u 16 godina, odnosno do 2017. godine društva za upravljanje su od te dvije naknade ubrala ukupno 3,81 milijardu kuna, iznos s ovom godinom premašiti četiri milijarde kuna. Novac je to koji društvima za upravljanje uplaćuju radnici, članovi mirovinskih fondova, koji će na kraju, jer im je to isplativije, mirovinu dobivati isključivo iz prvog stupa. Tako je samo na društva za upravljanje već sada otišao iznos dovoljan za isplatu jedne mirovine za svih 1,2 milijuna umirovljenika, a ta društva vodit će fondove iz kojih će jako mali broj osiguranika doista dobivati mirovine.