Solidarnost

Obitelji iz Raše požar uništio sve. Ono što su potom učinile dvije žene zadivilo je Istru

Glas Istre

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

U samo dva dana prikupljena je sva potrebna roba za mladu obitelj. Neophodno su im potrebna dječja kolica, perilica i kućanske stvari



RAŠA Prijateljice i susjede obitelji Izeta Dervišaja iz Raše kojemu je izgorio stan i sve u njemu, Valerija Ružić i Semira Ahmetašević organizirale su humanitarnu akciju prikupljanja pomoći. U samo dva dana prikupljena je sva potrebna roba za tu obitelj. Stoga poručuju da više nije potrebno donirati odjeću, obuću ni namještaj za obitelj Dervišaj, ali su im neophodno potrebna dječja kolica (kišobran kolica), perilica za pranje rublja i neke kućanske stvari.


Valerija i Semira kao i obitelj Dervišaj zahvaljuju svima koji su pomogli, općini Raša na pomoći i ustupanju prostora za prikupljanje doniranih stvari te svim medijima i novinarima koji su izvještavajući o ovom slučaju pridonijeli da se pomoć tako brzo prikupi.


Stan na drugom katu u višestambenoj zgradi na adresi Liburnijska 18 izgorio je u srijedu poslijepodne, ali srećom nitko nije stradao. U stanu je živjela četveročlana obitelj u podstanarstvu. Riječ je o Izetu i Valentini i njihovim djevojčicama u dobi od dvije i četiri godine. Privremeno su se preselili kod roditelja.




Srećom, nitko od te četveročlane obitelj nije ozlijeđen. Stan je pretvoren u zgarište, a Izetova obitelj ostala je bez doma i svih stvari. 



-Kada je izbio požar bio sam na poslu, a supruga je s djecom bila vani, sva sreća da nisu bili u stanu, kaže Izet te dodaje da je sve izgorjelo, šteta je totalna, ostali su bez ičega.


Sve je otišlo k vragu, kaže očajni Izet. Općina Raša, dodao je, pružila im je jednokratnu financijsku pomoć i omogućila da uzmu neke namirnice iz marketa na njihov račun. Obećali su da će im za mjesec dana naći neki nužni smještaj.


-Privremeno smo kod mojih roditelja u Krapnu gdje nas je sada desetoro u stanu. Prijateljice Valerija i Semira odmah su pokrenule akciju prikupljanja dječje robe, pelena, odjeće za nas i nešto novaca.


-Najviše mi je žao djece, koja su, iako mala, shvatila o čemu se radi, sve razumiju, i to su tragično shvatili, ističe.


U stanu im se od dima ugušio njihov kućni ljubimac, mali zeko kojeg su vatrogasci pronašli. Pitaju stalno za njega. Sada smo u Krapnu kod muževe familije gdje smo kao sardine u kutiji, stišćemo se pa nam je sada najpotrebniji smještaj i krov nad glavom za to dvoje male djece, rekla je Izetova supruga Valentina.



Prijateljice i susjede Valerija Ružić i Semira Ahmetašević svjesne težine situacije odlučile su odmah pokrenuti humanitarnu akciju.


– Ništa nisu uspjeli spasiti. Stoga smo odlučile pokrenuti humanitarnu akciju kako bi prikupili humanitarnu pomoć u odjeći i namještaju. Kako su djevojčice ostale bez svega, i prošle to traumatično iskustvo, dobro bi im došle i nekakve igračke. Namirnice, deke, plahte, stvari za osobnu higijenu, posuđe sve je dobrodošlo, kažu Valerija i Semira.


U akciju se odmah uključila i općina Raša pa općinska načelnica Glorija Paliska kaže:


-Žao nam je da je došlo do ove situacije. Važno je da nitko nije stradao i da nitko nije ozljeđen. U kontaktu smo s obitelji i već smo im pružili određenu financijsku pomoć, rekla je Paliska.


Svi dobronamjerni mogu kontaktirati pokretačice akcije na brojeve: Valerija: 095/8643075 i Semira:097/6986675.