Diskriminacija žena

ORaH: Ljekarnički protokol za kupnju ellaOne tableta zadire u temeljno ljudsko pravo na privatnost

Hina

EllaOne tableta

EllaOne tableta

Naputak ministra zdravlja Siniše Varge kojim se protokol Hrvatske liječničke komore proglašava obveznim diskriminatoran je i nema zakonskog uporišta ni u hrvatskome ni u europskom zakonodavstvu, tvrdi ORaH



ORaH smatra da je uvjetovana kupnja hitnoga kontraceptiva ellaOne ili tzv. tablete za dan poslije neprihvatljiva zbog nekoliko razloga, a jedan je od njih što se ispunjavanjem tiskanice koja sadržava vrlo intimna osobna pitanja zadire u temeljno ljudsko pravo na privatnost.


Ispunjavanjem tiskanice koja sadržava vrlo intimna osobna pitanja zadire se u temeljno ljudsko pravo na privatnost koje će posebice biti ugroženo u manjim sredinama, gdje u ljekarnama nema posebnih soba u kojima bi se protokol mogao provesti, a k tome se svi međusobno poznaju pa je vrlo vjerojatno da će na pitanja žena morati odgovarati svojem poznaniku ili poznanici, susjedu ili susjedi, čak rođaku ili rođakinji. To pogotovo vrijedi za obiteljskog liječnika kojemu po protokolu ljekarnik treba prijaviti prodaju tablete ženi, ističe u četvrtak u priopćenju ORaH.


Navodi da kao jedina politička stranka u Hrvatskoj koja ima politiku rodne ravnopravnosti, u kojoj se posebice zauzima za ostvarenje i unaprjeđenje seksualnih i reproduktivnih prava žena, uvjetovanje kupnje tzv. tablete za dan poslije smatra neprihvatljivim zbog nekoliko razloga.




Kako su te tablete namijenjene isključivo ženama, ORaH smatra i da je riječ o diskriminaciji na temelju spola i kršenju reproduktivnih prava žena. Dodatno se, ocjenjuju, diskriminiraju i žene s posebnim potrebama, primjerice one nepokretne, koje zbog tiskanica koje su uvjet za dobivanje tableta u ljekarnu neće moći poslati drugu osobu.


“I dok su prije maloljetnice uz recept svojega ginekologa/inje do tih tableta mogle doći bez znanja roditelja, sada im više ne treba recept, ali moraju doći u pratnji roditelja (čak možda pred njima odgovarati i na pitanja iz formulara), što je presedan u Europi jer ni jedna druga država nema ovakvo dobno ograničenje”, navodi među ostalim ORaH i ocjenjuje da se takvim ljekarničkim protokolom izravno otežava pristup kontracepciji.


Naputak ministra zdravlja Siniše Varge kojim se protokol Hrvatske liječničke komore proglašava obveznim diskriminatoran je i nema zakonskog uporišta ni u hrvatskome ni u europskom zakonodavstvu, tvrdi ORaH.