Kurikularna reforma

OPET SUMNJIV NATJEČAJ Lista potencijalnih voditelja reforme obrazovanja preko noći proširena s jednog na šest imena

Ljerka Bratonja Martinović

Kako se moglo dogoditi da na popisu kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete iz javnog natječaja osvane njih šestero, ako su prema procjeni MZO-a te uvjete zadovoljila dva kandidata, a prema procjeni Vlade samo jedan



ZAGREB Samo jedan kandidat za voditelja Ekspertne radne skupine prošao je s pozitivnom ocjenom administrativnu provjeru Ureda premijera i resornog ministarstva, a u igri za tu poziciju sada se nalazi njih – šestero. Krug kandidata za budućeg šefa ERS-a proširen je na posljednjoj sjednici Posebnog stručnog povjerenstva u petak, 9. ožujka, nakon što su u radnim materijalima članovi PSP-a večer uoči sjednice dobili popis sa samo jednim imenom koje zadovoljava uvjete za tu funkciju.


Ivan Prskalo, dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, jedini je, naime, prema procjeni MZO-a i Ureda premijera zadovoljio formalne uvjete natječaja za voditelja ERS-a. U MZO-u su procijenili da je formalne uvjete za tu funkciju ispunila i Anita Šimić Bitunjac, profesorica iz Sinja, no Ured premijera je rekao da to iz njene prijave “nije razvidno”.


Većina ostalih kandidata koji su se prijavili na natječaj nisu dokazali potrebno iskustvo u vođenju projekata u odgoju i obrazovanju, što je prema propozicijama jedan od nezaobilaznih uvjeta za mjesto voditelja ERS-a. Od ukupno deset prijava za voditelja koje su stigle na natječaj, jedna je eliminirana jer se kandidat prijavio u pogrešnoj kategoriji, dvije zbog manjkave dokumentacije, a ostali kandidati su tijekom administrativne provjere “pali” na iskustvu u vođenju projektnih timova i upravljanju projektima u odgoju i obrazovanju.




Iz popisa kandidata sastavljenog nakon provjere prijava u MZO-u i Vladi moglo se zaključiti da je voditelj novog ERS-a već poznat, no sjednica PSP-a iznjedrila je ukupno šest imena koja bi mogla voditi to tijelo. Uz Ivana Prskala tako su danas u igri i Anita Šimić Bitunjac, Darko Androić, Matko Glunčić, Nevenka Maras i Sanja Bilač.


Kako se moglo dogoditi da na popisu kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete iz javnog natječaja osvane njih šestero, ako su prema procjeni MZO-a te uvjete zadovoljila dva kandidata, a prema procjeni Vlade samo jedan, pitali smo obje institucije, a iz MZO-a dobili sljedeći odgovor:


– Ured premijera i Ministarstvo znanosti i obrazovanja napravili su isključivo administrativnu provjeru koja je poslana članovima Posebnog stručnog povjerenstva koje donosi konačnu ocjenu o zadovoljavanju formalnih uvjeta. Posebno stručno povjerenstvo je na sjednici zaključilo da je šest kandidata za voditelja navelo da zadovoljava uvjete iz natječaja. Od kandidata za voditelja zatraženi su dokazi navoda, te će sukladno tome PSP temeljem usvojenih i javno objavljenih kriterija nastaviti postupak – kaže se u odgovoru iz MZO-a.


Drugim riječima, svi kandidati za šefa ERS-a koji su u svojoj prijavi na natječaj naveli da imaju iskustvo u vođenju projekata u odgoju i obrazovanju, ali to ničime nisu dokumentirali, ušli su u utrku uz uvjet da dostave dokaze. Osim toga, za neke od njih tek će se procjenjivati jesu li im projekti koje su vodili kompatibilni s razinom i vrstom projekata na koje se u natječaju misli.


Zanimljivo je da o tome što se događalo s prijavama za voditelja ERS-a javnost nakon sjednice PSP-a nije dobila nikakvu informaciju. Ministrica Divjak je medije nakon sjednice izvijestila samo da se u analizi formalnih uvjeta eliminiralo onu prijavu za koju su članovi PSP-a bili sigurni da nije ispunila uvjete iz natječaja.


– Šest od ukupno deset kandidata za voditelja ERS-a zadovoljava u širem smislu formalne uvjete za voditelja – izvijestila je Divjak.


Procedura izbora ERS-a pod posebnim je povećalom zbog nepravilnosti u prošlom natječaju, zbog čega je prethodni sastav tog tijela na kraju i raspušten.


Najveći su se propusti dogodili kod imenovanja bivše voditeljice ERS-a Jasminke Buljan Culej, za koju je naknadno utvrđeno da ne ispunjava natječajne uvjete.


Netransparentnost izbora tima za obrazovnu reformu bio je jedan od razloga masovnog prvolipanjskog prosvjeda, a upravo je transparentnost adut na koji se poziva aktualna ministrica Divjak.