Oprezno po putu

OPET SNIJEG U Gorskom kotaru ga je već blizu metar i pol, danas će ga biti i uz more

P. N.

Foto Anto Ravlić

Foto Anto Ravlić

Pretežno oblačno, u unutrašnjosti sa snijegom uz stvaranje novoga snježnog pokrivača, osobito u gorskim i središnjim predjelima gdje su mogući i zapusi, navode danas iz DHMZ-a



Nakon što je noćas nakratko snijeg prestao padati, danas rano ujutro nastavilo se sa snježnim padalinama. U Delnicama je danas ujutro izmjereno 136 centimetara, od čega 30 centimetara novog snježnog pokrivača. U Ogulinu ga je 92 centimetra, od čega 22 novog, a na Plitvičkim Jezerima 110 centimetara.


Snijeg će diljem Hrvatske, pa čak i na sjevernom Jadranu, padati i danas. Ponegdje će se stvoriti 25 do 30 centimetara novog pokrivača. 


– Pretežno oblačno, u unutrašnjosti sa snijegom uz stvaranje novoga snježnog pokrivača, osobito u gorskim i središnjim predjelima gdje su mogući i zapusi. Na Jadranu većinom kiša, a na sjevernom dijelu će povremeno biti i snijega, prognozira za petak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). 




Na Jadranu većinom kiša, a na sjevernom dijelu će povremeno biti i snijega. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, na udare ponegdje i jak. Na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita moguće s orkanskim udarima, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo i istočnjak. Najviša dnevna temperatura od -2 do 3 u unutrašnjosti, a na Jadranu od 5 do 10, na južnom dijelu i do 15 stupnjeva Celzijevih.


Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. HAK vozače upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog jakih udara vjetra i stvaranja snježnih zapuha mole se svi sudionici u prometu da smanje brzinu i povećaju opreznost na svim cestama kroz Gorski kotar, kaže se u izvješću o stanju na cestama.


Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica otvorena je za sve kategorije vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zbog zimskih uvjeta. Vozi se uz ograničenje berzine od 40 km/h zbog jakih bočnih udara vjetra.


Za sav promet zbog olujnog vjetra zatvorene su :


autocesta A7 Sveti Kuzam-Šmrika u oba smjeraJadranska magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene

Samo za osobna vozila otvorene su:


autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice,


Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja,DC25 Gospić-Karlobag.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkriveni teretnim prostorom (I. i II. skupina).


Zbog oštećenja bukobrana za sav promet zatvorena je autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke.


Zbog olujnog vjetra te zimskih uvjeta u Gorskom kotaru i Lici nema prohodne ceste za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto.