Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 3
Sutra: 14° 14° 3
18. studenoga 2019.
Prolongiranje

OPET PRODULJEN NATJEČAJ Novi rok za kupnju plutajućeg LNG-a 14. rujna

Foto S. Ježina
Foto S. Ježina
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2018. u 22:47 2018-08-30T22:47:33+02:00

LNG Hrvatska produljila je i zakupcima rok za dostavu obvezujućih ponuda do 28. rujna

ZAGREB Tvrtka LNG Hrvatska je ponovo produljila natječaj za kupnju FSRU-a, broda za regasifikaciju – plutajućeg LNG terminala na Krku, ovaj put do 14. rujna. Natječaj koji je ranije već prolongiran, trebao je biti zaključen 24. kolovoza, no još je jednom odgođen. Kako se neslužbeno može čuti, odgoda je bila nužna jer je besmisleno kupovati brod za regasifikaciju dok god nije poznato hoće li terminal uopće imati dovoljno zakupaca plina.
Bez dovoljno zakupaca, terminala neće niti biti, a LNG Hrvatska je i njima rok za dostavu obvezujućih ponuda za zakup produljila do 28. rujna. U LNG-u Hrvatska to su produljenje opravdali zahtjevima samih potencijalnih zakupaca, koji još pregovaraju s dobavljačima LNG-a o dobavi plina na Krk. Što se FSRU-a tiče, u prijašnjem postupku nabave LNG Hrvatska je zaprimila tri ponude, četvrta je pristigla nakon roka, zbog čega nije ni razmatrana. Nakon pregleda pristiglih ponuda, međutim, zaključeno je da one nisu u potpunosti bile usklađene s propisanom dokumentacijom za nadmetanje.

Kako neslužbeno doznajemo, najvažniji, odnosno najveći zakupci potrebni krčkom terminalu su Mađari, i ne jave li se oni sa svojom obvezujućom ponudom do kraja rujna, teško da će terminal moći u realizaciju. Ima i drugih potencijalnih zakupaca, ali nedovoljno za donošenje investicijske odluke o gradnji, odnosno kupovini FSRU-a. Potreban je preliminarni zakup najmanje 1,5 milijardi kubika plina godišnje da bi gradnja terminala ukupnog kapaciteta od 2,6 milijardi bila isplativa, što osigurati može još samo mađarski interes za biznis na Krku. Pregovore s Mađarima morat će, po svemu sudeći, odraditi hrvatska politika kojoj, međutim, posao kvari slučaj Hernadi. Mađarski je sud, podsjetimo, prije nekoliko dana odbio hrvatski zahtjev za izručenjem Zsolta Hernadija, šefa MOL-a, pa će sudski postupak biti nastavljen u rujnu u Hernadijevoj odsutnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.