Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1n
Sutra: 21° 21° 1n
16. rujna 2019.
Povučeno s tržišta

OPET HRANA OPASNA ZA ZDRAVLJE: Salmonela u svježem purećem mesu, živa u smrznutim filetima morskoga psa

snimio Sergej Drechsler
snimio Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 7. lipanj 2017. u 19:00 2017-06-07T19:00:00+02:00

Iz Lidla pozivaju potrošače da vrate navedeni proizvod u bilo koju trgovinu te dodaju da će im novac biti vraćen sa ili bez predočenja računa, ispričavaju se kupcima zbog nastale situacije i zahvaljuju na razumijevanju.

ZAGREB – Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je javnost da su u svježem purećem mljevenom mesu (500 grama) podrijetlom iz Mađarske, prilikom provođenja plana monitoringa hrane životinjskog podrijetla, utvrdili bakteriju salmonelu te da se proizvod više ne nalazi na tržištu.

Uzorkovanje je provedeno u Lidlu-Hrvatska, a proizvođač spornog proizvoda je mađarski Gallicoop.

U priopćenju stoji da svježe pureće mljeveno meso 500 g, LOT 2494146, s rokom valjanosti 'upotrijebiti do 6. lipnja 2017.' nije u skladu s Uredbom (EZ) 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da je salmoneloza zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini.

Kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača, prilikom rukovanja s hranom, osobito životinjskog porijekla, potrebno je pridržavati se dobre higijenske prakse. To znači da je prije konzumacije hranu, osobito pileće meso, potrebno dobro termički obraditi primjenom temperature od najmanje 70 stupnjeva Celzijusovih u vremenu od jedne minute u svim dijelovima mesa, poručuju u priopćenju.

Iz Lidla pozivaju potrošače da vrate navedeni proizvod u bilo koju trgovinu te dodaju da će im novac biti vraćen sa ili bez predočenja računa, ispričavaju se kupcima zbog nastale situacije i zahvaljuju na razumijevanju.

Također, s tržišta je danas povučen i proizvod "Smrznuti fileti morskog pas modrulja (Prionaceglauca), LOT 35616, datuma – najbolje upotrijebiti do 21.12.2018.", portugalskog proizvođača PRALISA, ProdutosAlimentares e Pescas, Vila Nova de Cerveira. Smrznuti modrulj povučen  je zbog povećane količine teškog metala – žive.

U priopćenju Ministarstva ističe se da su 9. svibnja putem EU RASFF sustava obaviješteni kako je tijekom službene kontrole u Italiji u proizvodu Smrznuti fileti morskog pas modrulja (Prionaceglauca) utvrđena količina žive od 1.2 mg/kg – ppm, a maksimalno dopuštena koncentracija je 1 mg/kg – ppm).

Nadalje je utvrđeno da je proizvod preko tvrtke EURO ALFA d.o.o. iz Zagreba stavljen i na tržište Republike Hrvatske.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) 1881/2006 o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.