Danas u Saboru

ODBIJENA SDP-ova INTERPELACIJA Sabor neće raspravljati o radu vlade povodom neuspjele nabavke borbenih aviona

P. N.

HDZ-ov Branko Bačić rekao je da je postupak nabave višenamjenskih borbenih aviona bio zakonit i transparentan, kako su s time bile upoznate sve državne institucije uključujući i saborski Odbor za obranu u kojem je i SDP-ov Igor Dragovan.



ZAGREB – Hrvatski sabor u petak nije prihvatio SDP-ovu Interpelaciju o radu vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 Barak od Izraela, protiv nje se izjasnilo 79 zastupnika, troje je bilo suzdržano, dok ju je podržalo 43 zastupnika.


Interpelaciju je potpisalo 16 SDP-ovih saborskih zastupnika tražeći od Vlade da u parlamentu pred zastupnicima sumira sve ono što se dogodilo u procesu pokušaja kupnje aviona, koja je u konačnici propala te postoji li odgovornost ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića i premijera Andreja Plenkovića.


Podnositelji interpelacije smatraju da Vlada, a posebno Ministarstvo obrane, nisu postupali transparentno i nisu vodili računa o ukupnim interesima Hrvatske kao i da je njime ugrožena sigurnost Hrvatske i njen vanjsko-politički položaj.




Od Vlade su zatražili objašnjenje cijelog postupka nabavke eskadrile, a posebice o upozorenjima i uputama koje je davala Vlada SAD-a kao i da prije pokretanja novog postupka nabave aviona Ministarstvo obrane mora dobiti prethodnu suglasnost Odbora za obranu Hrvatskog sabora.


Vlada je interpelaciju odbacila ocijenivši da su navodi iz nje neosnovani i neutemeljeni.


Uoči glasovanja više je saborskih klubova zatražilo stanku za konzultacije.


“Tražim stanku kako bismo se konzultirali oko besramnih laži izgovorenih odstrane predsjednika vlade Plenkovića i ministra Krstičevića. Osim što je vlada lagala da nije dio skupine Borg, a bili su, lagali su da će vratiti Inu u hrvatske ruke, da nikada neće dopustiti zatvaranje sisačke Rafinerije čak su govorili da onaj tko to učini je nacionalni izdajnik, lagali su da nisu bili upoznati s uvjetima kupnje aviona, ali ih je demaskirao američki veleposlanik”, navodio je SDP-ov predsjednik Davor Bernardić.


Mišljenja je i kako Sabor više ne odražava volju birača te kako bi bilo najbolje raspisati prijevremene izbore.


HDZ-ov Branko Bačić mu je uzvratio kako je postupak nabave višenamjenskih borbenih aviona bio zakonit i transparentan, kako su s time bile upoznate sve državne institucije uključujući i saborski Odbor za obranu u kojem je i SDP-ov Igor Dragovan.


“Nema odgovornosti na strani vlade, a odgovornost za dostavu odobrenja od strane SAD-a je bila na strani države Izrael koji se ispričao jer nije ishodio potrebno odobrenje”, rekao je Bačić ustvrdivši kako za RH nije bilo materijalne štete i rashoda.


Rekao je i kako, ako je ikad resorno ministarstvo doživjelo blamažu na međunarodnoj razini, to je bila ona s remontom MIG-ova koje je provodila SDP-ova vlada.


“U Hrvatskoj svjedočimo da nema odgovornosti, može se raditi što se hoće i provoditi koruptivne radnje, pljačkati proračun i sramotiti državu”, zamjerao je i Branimir Bunjac (Živi Zid).


I Goran Beus Richembergh (Glas) ustvrdio je kako nam se pokušava prikazati da nema problema te uvjeriti da je posao bio najtransparentniji i posve ispravan.