Predsjednički izbori

Nova anketa loša je po Kolindu, Zokija i Škoru: Ovaj čovjek udvostručio je potporu i ne staje

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Po biračkom tijelu Kolakušićeva je potpora šarolika; bira ga 3 posto HDZ-ovaca, 6 posto SDP-ovaca, gotovo 15 posto Mostovih birača, ali i četvrtina birača Živog zida i Neovisnih za Hrvatsku

RTL je objavio rezultate istraživanja o preferencijama kandidata za predsjednika, odnosno predsjednicu Republike, koje je za njih provela agencija Promocija plus. Aktualna predsjednica, koja je danas i predstavila program, i dalje ostaje prvi izbor, ali i njoj i glavnim protukandidatima potpora pada! Osim jednom koji je najveće iznenađenje ovomjesečnog istraživanja.




Iako je i dalje favorit, aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, u odnosu na listopad, bira nešto manje ispitanika 28,6 posto. Potpora joj je pala nešto više od postotnog boda (29,8 posto u listopadu). Sličan pad bilježi i SDP-ov kandidat Zoran Milanović koji je sada na 24,3 posto (25,6 posto u listopadu). Gotovo dva i pol postotna boda manje ima Miroslav Škoro kojeg bi zaokružilo 16,7 posto ispitanika (19,1 posto u listopadu).


Udvostručio potporu


Bivši sudac, sada europarlamentarac Mislav Kolakušić više je nego udvostručio potporu! U listopadu je imao nešto više od 6 posto potpore, a sada čak 14 posto (6,4 posto u listopadu). Po biračkom tijelu Kolakušićeva je potpora šarolika; bira ga 3 posto HDZ-ovaca, 6 posto SDP-ovaca, gotovo 15 posto Mostovih birača, ali i četvrtina birača Živog zida i Neovisnih za Hrvatsku.


Svi ostali, prema rezultatima ovog istraživanja, nemaju realne šanse. Dejan Kovač, kojeg podupire HSLS, je na 2,6 posto. Nešto manje ima Dalija Orešković, iako joj je potpora narasla (2,5 posto). Bivši član Živog zida Ivan Pernar je na 1,3 posto, dok je Ante Simonić, bivši HSS-ov potpredsjednik Vlade u mandatu Ivice Račana ispod jedan posto (0,8 posto).




Ispod toga su Vlaho Orepić (0,7 posto), Ava Karabatić (0,5 posto), Dario Juričan (0,5 posto) i Katarina Peović (0,3 posto).


Ostalih je 1 posto, a unatoč velikom broju kandidata ima i neodlučnih, točnije 6,1 posto.


Kolinda i Zoki u drugom krugu


U drugi krug, prema istraživanju, idu aktualna predsjednica i bivši SDP-ov premijer. Iako i dalje ne pretjerano uvjerljivo – u oba slučaja pobjeđuje HDZ-ova kandidatkinja. Da se sada sučele Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović aktualnu bi predsjednicu zaokružilo 51,8 posto ispitanika (50,8 posto u listopadu), a Zorana Milanovića 44,5 posto (44,9 posto u listopadu).


Neodlučnih je 3,7 posto, manje nego prošlog mjeseca kada smo također testirali ovaj sraz. Predsjednica bilježi rast za jedan postotni bod dok Milanovića bira nešto manje ispitanika nego u listopadu.


Birači Miroslava Škore pred ovakvim izborom glas češće daju aktualnoj predsjednici, više od 70 posto, ali gotovo 20 posto ih bira Milanovića. Kolakušićevi su birači podijeljeni, ali više bi ih odabralo Milanovića.


Što kad se ogledaju Kolinda i Škoro?


Sraz predsjednice i Škore je za Grabar-Kitarović je rizičniji, no i ovdje bolje stoji aktualna predsjednica. Bira ju 49,2 posto ispitanika (48,4 posto u listopadu), a Miroslava Škoru 45,6 posto (42,3 posto).


Neodlučnih je 5,1 posto tako da, samo teoretski, Škoro ima šansu za pobjedu. Ovdje je znakovito da se broj neodlučnih gotovo prepolovio, pa je potpora kandidatima narasla, ali predsjednici za manje od jednog postotnog boda, a Škori više od tri.


I birači SDP-a i birači Zorana Milanovića češće biraju Škoru baš kao i Kolakušićevi birači.


A Škoro i Milanović?


Ako bi se u drugom krugu našli Miroslav Škoro i Zoran Milanović i ta bi borba bila tijesna, ali Škoro bolje stoji. Miroslava Škoru bira 49,6 posto ispitanika (49,8 posto u listopadu), Zorana Milanovića 46,3 posto (45,8 posto).


Neodlučnih je 4,1 posto tako da Milanović ima teoretske šanse, ali samo kada bi svi neodlučni glasali za njega. U odnosu na listopad, u ovom je srazu Milanoviću potpora nešto narasla, a Škori pala.


Gotovo 90 posto birača HDZ-a očekivano bira Škoru. Isto je vidljivo i kod birača Grabar-Kitarović s tim da ih više od 15 posto ipak bira Milanovića. Više od polovine Kolakušićevih birača ide Milanoviću, no gotovo 40 bira Škoru, javlja RTL.


Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 4. do 8. studenog 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske.