Dekan na izlaznim vratima

Ništa od “puzajuće klerikalizacije”: Filozofski odbio suradnju s Katoličkim fakultetom

Ljerka Bratonja Martinović

Filozofski fakultet u Zagrebu / Snimio Nenad Reberšak / NL arhiva

Filozofski fakultet u Zagrebu / Snimio Nenad Reberšak / NL arhiva

Protiv potpisivanja ugovora o zajedničkom dvopredmetnom studiju izjasnila su se 54 člana vijeća, 19 ih je bilo za, a dvoje suzdržano. Dekan Vlatko Previšić najavljuje da će dosljedno poštovati odluku Vijeća



ZAGREB  Ugovor o suradnji Filozofskog fakulteta u Zagrebu s Katoličko-bogoslovnim fakultetom (KBF), koji je doveo do pobune studenata i profesora Filozofskog fakulteta protiv »puzajuće klerikalizacije« njihove ustanove, odbijen je jučer velikom većinom glasova Fakultetskog vijeća FFZG-a. Protiv potpisivanja ugovora o zajedničkom dvopredmetnom studiju izjasnila su se 54 člana vijeća, 19 ih je bilo za, a dvoje suzdržano.


Dekan FFZG-a Vlatko Previšić, protiv kojeg je nedavno pokrenut postupak razrješenja s mjesta dekana, najavljuje da će dosljedno poštovati odluku Vijeća. Studenti i profesori uvjereni su da se, nakon ovakvog epiloga, na suradnju s KBF-om na njihovoj ustanovi dulje vrijeme neće ni pomišljati. Uprava fakulteta, naime, može u bilo kojem trenutku ponovno staviti sporni ugovor na stol, ali je malo vjerojatno da bi se netko na to odlučio nakon što se gotovo tri četvrtine članova Vijeća izjasnilo protiv.


Snaga studenata


Javni protest, organizacija Plenuma FFZG-a i inzistiranje na transparentnosti ugovaranja suradnje s KBF-om, kumovali su, smatraju profesori, odbacivanju štetnog ugovora o dvopredmetnom studiju s KBF-om, koji bi studente doveo u neravnopravan položaj na tržištu rada.




– To je bila glavna snaga koja je stvari okrenula u drugom smjeru. Očito je da su dekan i veći dio uprave forsirali da se ugovor potpiše. Lobirali su po odsjecima, sve se radilo kriomice, sve je ukazivalo na to da je dekan čvrsto odlučio progurati ugovor. Bez plenuma i aktivnosti koje su se kasnije događale, možda bi se stvari odigrale i drugačije. U informativnoj blokadi kakva je vladala na fakultetu, suprotstavljanje je teže, kaže Robert Faber, član Akademske solidarnosti.  


Zrinka Breglec, predstavnica studenata u Vijeću FFZG-a, smatra da se odbijanje ugovora s KBF-om može zahvaliti prije svega studentskom angažmanu.


– Studenti su odigrali najvažniju ulogu, ukazujući na štetnost ugovora koja se nije mogla iščitati iz samog ugovora, već jedino iz šireg konteksta, komentirala je Breglec. Oboje su uvjereni da je nakon ovakvog izjašnjavanja Vijeća FFZG-a, smjena dekana Previšića više nego izgledna. (Ne)povjerenje dekanu

Dekanu se zamjera samovolja, ucjene i netransparentnost, u što su se zaposleni i studenti osvjedočili više puta, na primjer kad je zabranio prezentiranje podataka iz studentske ankete o stavu prema ugovoru s KBF-om, koji mu nisu išli u prilog.



– Odluke Vijeća fakulteta obvezuju upravu, i uprava će, na čelu sa mnom, sve odluke Vijeća poštovati. Imali smo demokratsko glasanje, a sve što su članovi vijeća glasanjem izrazili, a to je da hoće surađivati s četiri fakulteta, a s KBF-om ne žele, mene obvezuje i toga ću se pridržavati, rekao nam je Previšić po završetku sjednice Vijeća FFZG-a. Dodaje kako je osobno pokrenuo reviziju svih ugovora, pa i onih s KBF-om, te zaključuje da optužbe koje mu dio kolega stavlja na teret »ne idu njemu na dušu«.



– Vrlo vjerojatno je glasovanje o ugovorima dekan danas stavio na dnevni red da pokuša ublažiti situaciju u procesu razrješenja, ojača svoju poziciju i podigne vlastiti rejting, iako je vrlo jasno da on osobno stoji iza sve štete koju je pokušaj sklapanja ugovora s KBF-om prouzrokovao, kaže Faber.


– Naš je stav da je dekan trebao dati ostavku još kad je Vijeće odbilo njegov prijedlog o razrješenju prodekanice Branke Galić. Ovo je dodatni argument da treba otići, jer su iscrpljivanje, pritisci, ucjene, pridonijeli negativnom stavu prema njemu kao dekanu, smatra studentica Breglec.


Sljedeća redovita sjednica Vijeća FFZG-a najavljena je za 14. srpnja, što je zadnja prilika za raspravu o smjeni dekana u rokovima predviđenima statutom FFZG-a. U njemu, naime, stoji da Vijeće treba raspravljati o prijedlogu za smjenu u roku od 60 dana od pokretanja postupka, a on je pokrenut 16. lipnja. Smjena dekana, dakle, ne bi smjela čekati jesen, a ishod glasovanja o povjerenju aktualnom dekanu Previšiću, nakon jučerašnje odluke, više je nego izgledan.