PGS-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke sklopio nagodbu s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje

Nikola Ivaniš mimo zakona primao saborsku mirovinu: Mora vratiti 140.000 kuna

Damir Cupać

HZMO je uvrdio da je Ivaniš gotovo cijelu 2008. godinu primao mirovinu od 14.000 kuna na koju nije imao pravo, jer je istovremeno radio kao liječnik u vlastitoj Poliklinici. Sporazumom iz veljače ove godine Ivaniš je već vratio 60.000 kuna, a ostatak se obvezao vratiti u ratama od po osam tisuća kuna



RIJEKA  Kandidat za riječkog gradonačelnika Nikola Ivaniš gotovo je cijelu 2008. godinu primao saborsku mirovinu od gotovo 14.000 kuna, a da na nju nije imao pravo. Da je to zaista istina, svjedoči prijedlog Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), Područne službe u Rijeci, potpisan 13. veljače 2013. godine, da se Nikoli Ivanišu omogući obročna otplata gotovo 140.000 kuna koje je neosnovano primao u razdoblju od 11. siječnja 2008. godine do 31. prosinca 2008. godine.


Prema našim informacijama Ivaniš je u veljači 2013. godine uplatio oko 60.000 kuna, a ostatak duga podmirivat će u ratama od po 8.000 kuna. Naime, da bi mu omogućio obročnu isplatu, HZMO je prihvatio Ivaniševo pozivanje na Pravilnik jer da bi mu naplata odjednom ugrozila zadovoljavanje osnovnih životnih potreba njega i članova kućanstva. 


  U penziju s 52 godine


Rješenje o priznavanju mirovine zastupniku u Hrvatskom saboru Nikoli Ivanišu HZMO je donio 11. ožujka 2008. godine i njime je utvrđeno da mu isplata mirovine pripada od 11. siječnja 2008. godine u iznosu od 13.852 kune. HZMO je tada utvrdio da je zastupnik 11. siječnja 2008. godine navršio 52 godine života, da mu je 10. siječnja iste godine prestao zastupnički mandat u Hrvatskom saboru, da je obnašao zastupničku dužnost u tri mandata uzastopce, te da je u svakom mandatu obnašao zastupničku dužnost dulje od polovine vremena od vremena trajanja zastupničkog mandata propisanog Ustavom, da mirovinski staž koji se računa za stjecanje i određivanje zastupničke mirovine iznosi ukupno 28 godina, jedan mjesec i 22 dana. 




   HZMO je utvrdio da je osnovica za određivanje zastupničke mirovine neto plaća zastupnika koju je ostvario u Hrvatskom saboru u mjesecu koji je prethodio podnošenju zahtjeva za utvrđivanje prava na zastupničku mirovinu. 


   – Budući da je zahtjev za mirovinu podnijet 15. veljače 2008. godine, osnovica za određivanje zastupničke mirovine je neto plaća iz mjeseca siječnja 2008. godine koja iznosi 20.328 kuna. S obzirom na priznati mirovinski staž od 28 godina i jedan mjesec, zastupnička mirovina se određuje u visini od 81 posto od navedene osnovice i iznosi 16.465 kuna mjesečno. Ova svota smanjuje se sukladno zakonu za 2.613 kuna i iznosi 13.852 kune mjesečno, navodi se u rješenju HZMO-a. 



Nikolu Ivaniša pitali smo je li bio svjestan da je na protuzakonit način gotovo godinu dana primao saborsku mirovinu.    – Radi se o tome da sam bio žrtva načina na koji je napisano rješenje o preregistriranju moje firme. Tim rješenjem Ministarstvo zdravstva dalo je formu u kojoj prestanak rada jedne tvrtke i prelazak u polikliniku definira kao osobni rad, a što nije bio slučaj. Imao sam druge zaposlene koji su tamo radili. Nisam bio u radnom odnosu. Međutim, radi se o rješenju na koje nisam na vrijeme uložio žalbu. Riječ je o upravnom postupku, a kako na rješenje nisam uložio žalbu, morao sam prihvatiti da je zbog propusta rješenje na moju štetu. Praktično sam do sada vratio cijeli iznos, pojasnio je Ivaniš.    Zanimalo nas je koliko je bio u mirovini, a on je kazao da je bio 10-ak mjeseci.    – Nakon toga sam zamrznuo mirovinu. Na nagodbu o vraćanju novca sam išao 2013. godine jer su se poduzimale određene pravne radnje. Da je riječ o problemu s aktiviranjem mirovine, saznao sam 2011. godine. Nakon toga smo se šest-sedam puta sastajali i razgovarali na tu temu u mirovinskome i u ministarstvu čije je rješenje uzrok problema. Po završnom rješenju odlučio sam se na nagodbu i vratiti taj novac. Trenutno sam zaposlen u Poliklinici Ivaniš, a trećinu radnog vremena zaposlen sam na Medicinskom fakultetu u Osijeku, izjavio je Ivaniš.


 


  Svojstvo osiguranika


Dakle, saborska mirovina Nikole Ivaniša određena je sukladno zakonu i tu ne bi trebalo ništa biti sporno, ako izuzmemo bezobrazluk visine saborskih visina generalno. Problem je nastao onog trenutka kada je Ivaniš tu mirovinu uzimao, a da na nju nije imao pravo. Da je to zaista tako, utvrdio je HZMO 10. svibnja 2011. godine rješenjem kojim se utvrđuje nepripadnost isplate zastupničke mirovine Nikoli Ivanišu jer je utvrđeno da mu je priznata i mirovina, ali i svojstvo osiguranika na mirovinsko osiguranje u svojstvu osobe koja obavlja djelatnost samostalnog liječnika. 


   – Prema Zakonu o mirovinskom osiguranju korisniku mirovine koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja, isplata mirovine se obustavlja. Budući da je imenovani primao mirovinu i imao svojstvo osiguranika u razdoblju od 11. siječnja 2008. godine do 31. prosinca 2012. godine, utvrđuje se za navedeno razdoblje nepripadnost isplate mirovine, navode u HZMO-u. 


   U prijevodu Nikola Ivaniš je i radio i primao mirovinu, a zbog čega mu je protivno zakonu isplaćeno oko 140.000 kuna. Nagodbom s HZMO-om će se dug vratiti, a do nagodbe je došlo nekako taman uoči Ivaniševe odluke da se ponovno kandidira za riječkog gradonačelnika.