Upozorili

Nezavisna lista mladih: Država ignorira predškolsko obrazovanje djece, to je neozbiljno

Hina

Foto Nezavisna lista mladih

Foto Nezavisna lista mladih



ZAGREB Saborski Klub zastupnika Nezavisne liste mladih upozorio je u utorak na manjkavosti sustava predškolskog obrazovanja, važnog za demografsku obnovu, koji država ignorira i ne omogućuje svoj djeci jednako pravo na taj obrazovanja.


Zastupnik i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić je rekao kako ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ni jednom riječju ne spominje predškolski sustav kada govori o cjelovitoj reformi obrazovanja, a on je također sustav obrazovanja djece u dobi do šest godina.


“To je neozbiljno od ministrice, a još je neozbiljnije od hrvatske politike da se sustav predškolskog obrazovanja dijeli na Ministarstvo demografije i na Ministarstvo obrazovanja”, upozorio je i dodao da se u tom “ping-pongu prebacivanja odgovornosti” između njih ništa nije učinilo.




Pranić je podsjetio da Ministarstvo demografije, mladih i socijalne politike iz 2018. godine ima dokument s detaljnom analizom i svim potrebnim mjerama kako više ne bismo bili na začelju ljestvice Europskoj uniji po obuhvaćenosti djece u predškolskom sustavu, no, istaknuo je, “kao što uvijek u Hrvatskoj biva, taj krovni dokument u ministarstvu skuplja prašinu jer vidimo da to Vladi nije prioritet iako toliko priča o demografskoj obnovi države”.


“Imamo neodovoljno razvijene i regionalno neujednačene mreže dječjih vrtića, a odgajatelji imaju različite plaće po gradovima i općinama, različita je primjena pedagoških standarda, različit broj djece u odgojnim skupinama, različita kvadratura i vidi se da nema cjelovitog sustava koji bi omogućio svakom djetetu pravo na vrtić”, rekao je Pranić.


Istaknuo je da su danas u Hrvatskoj najjeftiniji vrtići u najbogatijim gradovima, a u najsiromašnijim vrtićima lokalne samouprave vrtića uopće nema. “Više od 300 jedinica lokalne samouprave nema razvijene jasličke programe, 140 ih nema nijedan vrtić, a riječ je o sferi obrazovanja do šeste godine života”, istaknuo je i dodao da se zauzimaju za nacionalnu sveobuhvatnu reformu predškolskog odgoja kako bi se svakom djetetu omogućilo pravo na jednak sustav.


Da bismo dosegnuli obuhvaćenost sve djece u predškolskom sustavu, taj bi sustav trebao imati još devet tisuća odgajatelja, a na Zavodu trenutačno nema ni 500 odgajatelja koji su spremni odmah ući u sustav, podsjetio je Pranić je dodao da je za ujednačavanje predškolskog sustava iz državnog proračuna, s jednakim pravima za djecu, jednakim cijenama i jednakim primanjima za odgajatelje potrebno oko 800 milijuna kuna.


Marin Škibola podsjetio je kako je časopis “The Economist” objavio da je Hrvatska, nakon Haitija, Venezuele i BiH, četvrta zemlja s najvećim odljevom mozgova u svijetu, što je, kako je rekao, katastrofalan podatak pa su nam potrebne sveobuhvatne mjere kojima će se mladima omogućiti da ostanu živjeti u svojoj zemlji, da u njoj mogu raditi i podizati obitelj.