Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
"Bolesna demokracija"

Nevladine organizacije pozivaju Plenkovića da osudi Orbanovo kršenje ljudskih prava

Foto Denis Lovrović
Foto Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2018. u 17:38 2018-12-03T17:38:50+01:00

Orban od Mađarske želi napraviti zatvoreno i nedemokratsko društvo u kojem će se on i njegova oligarhija moći nastaviti neometano bogatiti korupcijom, pogodovanjem i otimanjem javnih dobara«, tvrde udruge

ZAGREB Nekoliko nevladinih organizacija poručilo je u ponedjeljak premijeru Andreju Plenkoviću, u povodu posjeta mađarskog premijera Victora Orbana Zagrebu, da bi prilikom susreta s njim trebao inzistirati na osudi mađarske politike kršenja ljudskih prava.

»Iako su, nažalost, HDZ-ovi zastupnici nedavno podržali Orbana u Europskom parlamentu, premijer Plenković trebao bi inzistirati na osudi mađarske politike kršenja ljudskih prava prilikom današnjih susreta s premijerom Orbanom u Zagrebu«, poručuju u zajedničkom priopćenju Kuća ljudskih prava Zagreb, Centar za mirovne studije, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL, GONG i Inicijativa Dobrodošli!.

»Orban, koji je u posjetu Zagrebu u sklopu susreta zemalja članica Srednjoeuropske inicijative, populistički je i autokratski političar koji pod krinkom zaštite nacionalnih interesa i kršćanske kulture od Mađarske želi napraviti zatvoreno i nedemokratsko društvo u kojem će se on i njegova oligarhija moći nastaviti neometano bogatiti korupcijom, pogodovanjem i otimanjem javnih dobara«, tvrde udruge.

Podsjećaju da Hrvatska ima obvezu pozivati na poštivanje univerzalno prihvaćenih ljudskih prava, što joj je u konačnici i jedan od ciljeva vanjske politike. Hrvatska također kao zemlja članica UN-ovog Vijeća za ljudska prava ima obvezu upozoriti Mađarsku na štetnost iliberalnih politika, a u nacionalnom je interesu podržati demokratski razvoj i poštivanje ljudskih prava u svim zemljama Srednje i Istočne Europe, kaže se u priopćenju.

Mađarska nije zemlja u koju se Hrvatska treba ugledati

Udruge tvrde da su Orban i njegova stranka Fidesz proveli u Mađarskoj niz politika kojima su sustavno potkopali temelje demokratskog uređenja zemlje i društva te pretvorili zemlju u »bolesnu demokraciju«.

Orbanove vlade sustavno su uništile neovisnost mađarskog pravosuđa, nasrnule na neovisno novinarstvo i medije, kriminalizirale i šikanirale mađarske građane koji su beskućnici, te se nehumano i prutupravno odnosile prema izjeglicama i tražiteljima azila, navodi se u priopćenju.

Zadnjih mjeseci mađarska Vlada aktivno radi na ograničavanju akademskih sloboda i pravnim restrikcijama i zastrašivanju kritički orijentiranih nevladinih organizacija. Zabranjeni su rodni studiji na svim sveučilištima, Central European University je potjeran iz Budimpešte, a organizacije civilnog društve se javno proglašava stranim plaćenicima i nameće im se drakonsko porezno opterećenje, ističu organizacije.

»Politike koje je osudio Europski parlament, izglasavši aktivaciju izvanredne procedure koja bi trebala štititi demokraciju i građanske slobode u Mađarskoj, trebale bi biti dovoljan znak hrvatskoj Vladi i premijeru Plenkoviću da Mađarska nije zemlja u koju se Hrvatska treba ugledati«, poručuju nevladine organizacije u priopćenju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.