Izmaglice i omaglice

Nekoć moćni sudac i čelnik HNS-a eskivira zatvor: Sve ga živo boli, a čekaju ga četiri godine robije

P. N.

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Već duže od godinu dana uspijeva eskivirati odlazak na odsluženje kazne. Širiću je, naime, presuda potvrđena u srpnju prošle godine, ali zatvoru još nije prišao niti blizu.



Bivši nogometni sudac i na vrhuncu svoje moći dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Željko Širić mora na četiri godine u zatvor, jer je zbog primanja mita pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora, ali on već duže od godinu dana uspijeva eskivirati odlazak na odsluženje kazne. Širiću je, naime, presuda potvrđena u srpnju prošle godine, ali zatvoru još nije prišao niti blizu.


Međutim, čini se da je tome došao kraj, jer, kako piše portal Telegram, osječki sud Širiću je napokon odbio dati novu odgodu služenja kazne.


Telegram navodi kako je nekoć ugledni nogometni sudac i dužnosnik Hrvatskog nogometnog saveza do sada uspijevao izbjeći zatvor.




Najprije mu je, piše Telegram, sud izišao u susret i odgodio kaznu, kako bi podmićeni nogometni sudac “mogao završiti obaveze predavača na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku”. Na tom fakultetu on drži nastavu tjelesnog odgoja.


Sud je tada, navodi Telegram, “utvrdio da je Širićeva prisutnost potrebna kako bi se neometano odvijala nastava”.


– Uz to je Širić bio i voditelj Studentskog športskog kluba Feritos tijekom Studentskog športskog prvenstva u akademskoj godini 2017./2018. I ta obveza bila je važnija od odsluženja kazne na koju je osuđen. U zatvor se tako nije morao javiti sve do 12. ožujka ove godine, navodi Telegram.


Nova odgoda podmićenom nogometnom sucu odobrena je 26. ožujka ove godine, dva tjedna po isteku novog roka za odsluženje kazne. Širić se tada od zatvora uspio izvući navodeći da u zatvor ne može još najmanje trideset dana, budući da mora na operaciju koljena.


– Zahvat je bio zakazan za 6. travnja u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana. Međutim, operacija će biti odgođena za 29. svibnja. Anesteziolog je, naime, preporučio odgodu jer je kod Širića utvrdio visoki tlak, piše Telegram.


Osuđenik je stoga 10. travnja podnio novu molbu za izdržavanje kazne zatvora, a molbi je priložio medicinsku dokumentaciju KBC-a Osijek, Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.


– S obzirom na to da se artroskopske operacije ne obavljaju u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu odgodu je osječki sud odobrio – do 12. lipnja, navodi Telegram.


Međutim, 12. lipnja, pogađate, Širić se nije prijavio za odsluženje kazne, nego je dan ranije, 11. lipnja, sudu javio da ga muče išijas, vrtoglavice, omaglice i proširene vene.


– Liječnici iz zatvorske bolnice zaključili su kako je takvo stanje bolje liječiti u nekoj civilnoj bolnici. Specijalist kirurgije dodao je kako se artroskopija koljena odgađa zbog hitnije operacije vena te utvrđuje da Širić ima zakazanu operaciju 29. listopada 2018. godine. I on pojašnjava da se ti zahvati teško mogu obaviti u zatvoru i predlaže odgodu izvršenja sankcije, navodi Telegram.


Međutim, dok je patio od omaglica, vrtoglavica, išijasa i drugog, Širić je svejedno držao nastavu tjelesnog odgoja na osječkom fakultetu. Posljednju odgodu služenja kazne osuđeni nogometni sudac pokušao je dobiti prije nekoliko dana, navodeći da mora operirati proširene vene i obaviti artroskopiju desnog koljena. Naveo je, također, i predstojeće operacije koje mu preporučuje neurokirurg, odnosno nastavak liječenja lumbaga s išijasom.


Ovaj put nije prošlo, sudac je odbio dati odgodu, ali osuđeni nogometni sudac Željko Širić ima pravo na žalbu.