Pregovori Vlade i sindikata

Neizvjesno potpisivanje sporazuma o povećanju plaća javnim službama

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

»Rezultat je neriješen, nastavljamo drugo poluvrijeme u 16 sati. Nadam se da će se utakmica završiti u drugom poluvremenu bez produžetaka«, izjavio je čelnik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić u pauzi višesatnih pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava



ZAGREB akon četiri sata pregovora predstavnika Vlade i osam sindikata javnih službi još nije izvjesno hoće li u ponedjeljak biti potpisan konačni sporazum o šestpostotnom povećanju osnovice za plaće zaposlenih u javnim službama u idućoj godini, kako je to bilo dogovoreno u petak.


Sindikati javnih službi danas bi trebali potpisati sporazum o plaćama u javnim službama, no sva sporna pitanja nisu još riješena.


»Rezultat je neriješen, nastavljamo drugo poluvrijeme u 16 sati. Nadam se da će se utakmica završiti u drugom poluvremenu bez produžetaka«, izjavio je čelnik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić u pauzi višesatnih pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.




Nije htio odgovoriti kolika je vjrojatnost da se danas potpiše sporazum objasnivši to kako »ne želi otkrivati svoju taktiku dok ‘utakmica ne bude gotova’« te istaknuo kako je današnji dan ključan za potpisivanje sporazuma.


Koordinator sindikalnog pregovaračkog tima Branimir Mihalinec rekao kako pregovori idu u smjeru da nema pomaka, dok jeVilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti, odbio dati izjavu objasnivši to dogovorom među sindikalnim čelnicima.

Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe istječe s današnjim danom, a Vlada i sindikati u petak su postigli načelni, usmeni dogovor o povećanju osnovice plaće u sljedećoj godini.


No, prema izjavama sindikalista prije još jednog radnog sastanka koji je počeo u 9 sati i konačne potvrde dogovora, čini se da se situacija preko vikenda ipak promijenila. Naime, nekim je sindikatima sporan dug za 2016. godinu oko kojeg s Vladom još nisu postigli dogovor.


Prema izračunu sindikata dug iznosi 1,4 milijarde kuna za javne službe te još 400 milijuna kuna za državne službenike. Vlada im je ponudila po 100 milijuna kuna iduće i 2018. godine.