Šteta

Nalaz revizije o pogubnom utjecaju Uljanika na 3. maj je strašan, što to znači za odobrena jamstva?

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Znalo se kolika su potraživanja "3. maja" prema drugim društvima iz Uljanik grupe, kao i činjenica da će ih teško ili nikako uspjeti naplatiti, pogotovo nakon što je krenuo val stečajeva unutar bivše Uljanik grupe



RIJEKA – Nalaz revizorskog izvješća o poslovanju »3. maja« u prošloj godini, kojim je evidentiran gubitak iznad visine kapitala od 322 milijuna kuna, ne bi trebao utjecati na Vladine odluke o davanju državnih jamstava za kredite riječkom brodogradilištu, izjavio je jučer za naš list pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.


On je apostrofirao kako su državna jamstva »3. maju« izdana s ciljem da se smanji šteta koja je nastala državnom proračunu raskidom ugovora za započete brodove, od kojih bi se tri trebala završiti u riječkom brodogradilištu.


Vlada je, podsjetimo, stala iza plana za nastavak proizvodnje u »3. maju« slijedom čega su u rujnu odobrena državna jamstva, naprije za kredit od 150 milijuna kuna za ponovno oživljavanje pogona i deblokadu računa, a potom i novih 26 milijuna eura za završetak prvog od tri broda, čiji je završetak trećemajska uprava ugovorila s kanadskom kompanijom Algoma.




U tom trenutku još uvijek nije bilo utvrđeno stvarno stanje bilance riječkog brodogradilišta, pa se naše pitanje resornom Ministarstvu gospodarstva ticalo upravo toga, hoće li nalaz revizije utjecati na Vladine odluke i jesu li ih iznosi i brojke revizorskog nalaza HLB-a iznenadili.


Horvatov pomoćnik tvrdi da nisu jer se znalo kolika su potraživanja »3. maja« prema drugim društvima iz Uljanik grupe, kao i činjenica da će ih teško ili nikako uspjeti naplatiti, pogotovo nakon što je krenuo val stečajeva unutar bivše Uljanik grupe.


Podsjetimo, najveća stavka evidentiranog gubitka od 1,071 milijardi kuna u »3. maju« s krajem prošle godine čine upravo potraživanja koje riječko brodogradilište ima prema društvima Uljanik grupe, gotovo 600 milijuna kuna, a dodatnih 150 milijuna kuna čine potraživanja prema Uljanik plovidbi, odnosno današnjem Alpha Adriaticu, koja također spadaju u zonu visokog rizika da će se ikad naplatiti, tim više što je pulski brodar i sam u financijskim problemima, zbog čega su i inicirali predstečajnu nagodbu koja je još u postupku.


Po pitanju sanacije tog gubitka iznad visine kapitala, Zvonimir Novak kazao je da će to pitanje doći na red za razmatranje u trenutku kad se bude pojavio strateški partner za »3. maj« i nakon što se završe tri broda.