Hrvatsko pravosuđe

Nakon više od pola stoljeća uspio upisati oranicu u svoje vlasništvo

Hina

Općinski sud u Bjelovaru presudom je u petak naložio tuženiku, Republici Hrvatskoj, da u roku 15 dana obriše vlasništvo nad spomenutom nekretninom te da istovremeno kao vlasnika upiše Ivana Zelića, kao i da mu nadoknadi troškove postupka u visini od 7800 kuna



Ivan Zelić iz Kapele Ravenske stekao je pravo da se upiše kao vlasnik oranice veličine 1 jutra i 1330 četvornih hvati nakon više od 50 godina.


Općinski sud u Bjelovaru presudom je u petak naložio tuženiku, Republici Hrvatskoj, da u roku 15 dana obriše vlasništvo nad spomenutom nekretninom te da istovremeno kao vlasnika upiše Ivana Zelića, kao i da mu nadoknadi troškove postupka u visini od 7800 kuna.


Zelić i njegovi prednici (prethodni nositelj prava) koriste oranicu još od 26. listopada 1963. godine, kada su je zamijenili za neke druge nekretnine s Kombinatom poljoprivredne zadruge Križevci. Nekretnine su zamijenjene jer je Kombinat želio okrupniti svoje parcele, a Zelićima su obećali da će zamjenu provesti kroz zemljišne knjige.




»Za zemlju koju su pokojni Ivan Zelić i otac kupili nemaju ugovore, jer je ta zemlja išla direktno na Kombinat, ali oni su je platili. Njihova zemlja je bila malo kvalitetnija, pa su od Kombinata dobili nešto više zemlje slabije kvalitete«, kazao je svjedok Stjepan Đuran, čiji je iskaz sud prihvatio.


»Sud smatra da su svjedoci takve životne dobi da su im činjenice o kojima su iskazivali dobro poznate, a uz to radi se o svjedocima koji nisu u srodstvu sa tužiteljem, pa sigurno nisu ni zainteresirani za ishod ovog spora, a kako su iskazivali suglasno, vrlo uvjerljivo, logično i okolnosno sud im je u potpunosti poklonio vjeru. Osim toga, niti tužena strana nije dovela u sumnju objektivnost njihovih iskaza«, navodi sud.


Iz iskaza svjedoka sud zaključuje da je tužitelj zajedno sa svojim pravnim prednikom – ocem u posjedu nekretnine od 1964. godine, dakle do podnošenja tužbe oko 52 godine, a da je u njezin posjed stupio temeljem zamjene s tadašnjim Kombinatom, stoji u obrazloženju nepravomoćne presude.