Počelo je...

Na granici Srbije i Hrvatske kolona kamiona od 15 kilometara

Hina

Dužnosnici Uprave carina Srbije i policije tvrde da je problem nastao zbog usuglašavanja carinskog sustava Hrvatske s propisima EU



BEOGRAD Kolona duga petnaestak kilometara, u kojoj oko 1200 kamiona čeka carinsku proceduru i ulazak u Hrvatsku i duže od 15 sati, stvorila se na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo sa Srbijom nakon što je Hrvatska u ponedjeljak postala članicom Europske unije, a dužnosnici Uprave carina Srbije i policije tvrde da je problem nastao zbog usuglašavanja carinskog sustava Hrvatske s propisima EU.


Za razliku od Batrovaca, na ostalim prijelazima, u Šidu i na mostu Bačka Palanka, nema problema ni na ulazu ni na izlazu iz Hrvatske, no riječ je o manjim prijelazima na kojima nema toliko prometa i pritiska kao na autocesti prema Zagrebu, odnosno na prijelazu Batrovci.


Autobusi i osobni automobili prometuju preko srbijansko-hrvatske granice bez zastoja i problema, a po riječima dužnosnika srbijanske granične policije i carine, kontrola na srbijanskoj strani traje do tri minute.




Vođa smjene teretnog prometa na prijelazu Batrovci Predrag Milakara nije mogao procijeniti kad će se kamionski promet normalizirati, a vođa smjene na istom prijelazu Nebojša Brajković srbijanskim je medijima prije izjavio da nijedan kamion nije prešao u Hrvatsku od ponedjeljka u 22 sata.


Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije priopćiilo je da prometna policija poduzima sve neophodne mjere kako bi osigurala siguran promet na Koridoru 10, osobito u zoni graničnog prijelaza Batrovci.


Ministarstvo financija RH objavilo je danas da je za očekivati da se robni, a ponegdje i putnički promet na graničnim prijelazima odvija uz povremene zastoje zbog prilagodbe svih sudionika na nova carinska pravila koja su se počela primjenjivati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.


“Nema govora da je do zastoja na graničnim prijelazima došlo zbog problema u primjeni elektroničkog sustava za carinske procedure, već je za razumjeti da će početak primjene novih carinskih procedura i postupaka mnogima biti popraćen poteškoćama, pa tako i Carinskoj upravi”, navode iz Ministarstva financija.