Prijedlog ide na popravni

Na Ibleru frka oko novog statuta SDP-a: ‘Jedini cilj je uspostaviti apsolutizam Davora Bernardića’

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Prijedlogom su svi ostali konsternirani – dio članova Predsjedništva jer ga prije rasprave nisu ni dobili, dio njih zato jer smatraju da su rješenja nedemokratska i teže ka apsolutizmu šefa stranke, a dio zato što smatraju da je radna skupina za izradu statuta potpuno zaobiđena, te se samim time i ne radi o službenom prijedlogu



Predsjedništvo SDP-a trebalo je raspravljati u četvrtak navečer ne samo o Agrokoru nego i o nacrtu novog statuta, ali je cijeli dokument vraćen na doradu. Štoviše, većina članova Predsjedništva nije do rasprave ni vidjela tekst prijedloga, stoga će se već u subotu održati nova sjednica Predsjedništva, ali se očekuje da će i ovoga puta prijedlog bude odbijen, odnosno očekuje se novi prijedlog da radna skupina za izradu statuta bude raspuštena, te da se imenuje nova tročlana grupa koja će uvažiti sve primjedbe iz javne rasprave u stranci, te naknadno predložiti novi tekst statuta. 


Ovaj nacrt statuta donio je ogromne promjene, a većina ih ide ka jačanju uloge predsjednika stranke, uvođenju vrlo strogih filtera pri kandidaturi za stranačke funkcije, lakše isključivanje iz stranke i općenito sankcioniranje, čak i kad su u pitanju unutarstranačke rasprave na tijelima, te općenito slabljenje uloge Predsjedništva i Glavnog odbora, koji bi se birali po regionalnom principu te izbornih konvencija više ne bi ni bilo, a svi izbori obavljali bi se izravno, po načelu jedan čovjek-jedan glas.


No, i članovi Predsjedništva bi se birali po odlukama županijskih odbora, a ne više od cijelog članstva, a jednako tako i potpredsjednici stranke – odlukom predsjednika. Što je najspornije, predsjednik bi dobio jedno potpuno novo tijelo – izvršni odbor, od čak 15 članova, koji bi vodio operativnu, dnevnu politiku, a činili bi ga zaposlenici stranke, dok bi Predsjedništvo samim time ostalo oslabljeno i nebitno. 




Prijedlogom su svi ostali konsternirani – dio članova Predsjedništva jer ga prije rasprave nisu ni dobili, dio njih zato jer smatraju da su rješenja nedemokratska i teže ka apsolutizmu šefa stranke, a dio zato što smatraju da je radna skupina za izradu statuta potpuno zaobiđena, te se samim time i ne radi o službenom prijedlogu.


– Članovi radne skupine dobili su ovaj tekst od Erika Fabijanića u utorak navečer, u srijedu su trebali samo potvrditi da se slažu sa svim što je on tu predložio, a na kraju se očekivalo da to podrži i Predsjedništvo, koje tekst nije ni dobilo. E pa neće tako ići. Ako Fabijanić uputi ovaj nacrt prijedloga statuta na sjednicu Glavnog odbora u nedjelju, tada će to biti njegov osobni prijedlog, a ne prijedlog Predsjedništva – rekao nam je jedan od članova radne skupine i Predsjedništva.