Predsjednik HND-a na meti

NOVI NEOBIČAN SLUČAJ NA PRISAVLJU Zovko vraćen na HRT samo da bi ga – opet udaljili

Siniša Pavić

snimio Slavko Midžor / PIXELL

snimio Slavko Midžor / PIXELL

Ako laiku i zvuči pomalo čudno, pravno je sve na mjestu, mada onom laiku ostaje štošta vrijedno promišljanja. Primjerice, intrigira činjenica da, sve se čini i neslužbeno se doznaje, nikome na HRT-u nije pala na pamet mogućnost da sada Zovku daju i kakav radni zadatak, već ga, čini se, radije drže što dalje pa što košta da košta.



ZAGREB – Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, odlukom glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića prije nekoliko dana je vraćen na posao na radno mjesto urednik-koordinator do okončanja sudskog spora koji se vodi na Općinskom radnom sudu u Zagrebu, da bi odlukom što ju je potpisao Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić bio u isti čas i udaljen s posla do okončanja sudskog spora o dopuštenosti otkaza koji se vodi na Općinskom sudu u Zagrebu.


Pri tom će, do okončanja sudskog spora što se vodi na Općinskom radnom sudu u Zagrebu HRT Zovku isplaćivati mjesečnu plaću u visini polovice njegove plaće što ju je imao prije otkaza. HRT je tako usvojio zahtjev Hrvoja Zovka da ga se vrati na rad sukladno odredbama Zakona o radu, ali je sukladno istom tom Zakonu HRT Zovka odmah i udaljio s posla.


Pomalo čudno


Ako laiku i zvuči pomalo čudno, pravno je sve na mjestu, mada onom laiku ostaje štošta vrijedno promišljanja. Primjerice, intrigira činjenica da, sve se čini i neslužbeno se doznaje, nikome na HRT-u nije pala na pamet mogućnost da sada Zovku daju i kakav radni zadatak, već ga, čini se, radije drže što dalje pa što košta da košta. Je li tome uistinu tako i čime su se rukovodili pri donošenje dvije odluke u jednom danu, pitali smo i na HRT-u. S HRT-a su nam kratko poručili da radnopravne sporove, baš kao i obično, ne komentiraju. Hrvoje Zovko nam je kratko kazao kako je samo iskoristio prava koja ima.




– Budući da je izvanrednim otkazom, čiju ću nezakonitost dokazati na sudu, ugrožena moja egzistencija, iskoristio sam svoje pravo koje mi omogućava Zakon o radu. Stoga sam zatražio povratak na posao na radno mjesto na kojem sam bio do izvanrednog otkaza, 25. rujna ove godine, do okončanja sudskog spora koji se vodi na Općinskom sudu u Zagrebu – kazao nam je Zovko.


Kršenje Istanbulske


Hrvoju Zovku izvanredno je otkazan ugovor o radu 25. rujna. U obrazloženju odluke o otkazu pobrojano je štošta, rečeno je između ostalog da je to zbog osobito teških povreda obveza iz radnog odnosa te uvreda i prijetnji urednici Informativno-medijskog servisa HTV-a (IMS) Katarini Periši Čakarun, a Zovko je prozvan čak i zbog kršenja Istanbulske konvencije. Da je dobio otkaz, Zovko je doznao usred tiskovne konferencije vodstva HND-a i Podružnice Sindikata novinara pri HRT-u za koje je Uprava HRT-a pozvana da obustavi postupak za raskid ugovora o radu Hrvoju Zovku koji je u toj kući proveo više od dvadeset godina, bez ijednog prigovora, a kamoli opomene za njegov rad.


Podsjetili su kako je otkazu prethodilo priopćenje Ogranka HND-a na HTV-u u kojem se i upozoravalo na ozbiljno ugrožavanje uredničkih i novinarskih sloboda, baš kao što je Zovkovom susretu s nadređenom mu Periša Čakarun prethodila njegova ostavka na mjesto urednika HTV 4 u kojoj je i govorio o svakodnevnim pritiscima, tehnološkom raspadu te na koncu cenzuri. I Radničko vijeće HRT-a bilo je protiv otkaza, no svi apeli i odluke nisu urodile plodom, pa je Zovko podnio tužbu nadležnom Općinskom sudu osporavajući dopuštenost Odluke o izvanrednom otkazu.