Veliki projekt

NOVI ISKORAK Riječki znanstvenici testirat će cjepivo za jedan od najagresivnijih tumora

Ingrid Šestan Kučić

Testirat će se efikasnost našeg cjepiva u zaštiti od glioblastoma. Budu li rezultati pozitivni, moguće je planirati istraživanja na ljudima. Ipak, vrlo mali broj istraživanja doživi primjenjivost pa pričekajmo rezultate – kaže prof. dr. Jonjić



RIJEKA Europsko istraživačko vijeće prihvatilo je financiranje još jednog projekta prof. dr. Stipana Jonjića s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a kako pojašnjava riječki znanstvenik, riječ je o projektu PoC (Proof of Concept) pod skraćenim nazivom GLIOVACC.


– U osnovi taj je projekt logičan nastavak mog velikog istraživačkog projekta koji je nedavno završio, a bio je također financiran od strane Europskog istraživačkog vijeća. U sklopu tih istraživanja razvili smo prototip cjepiva, odnosno vektorskog cjepiva baziranog na genetički izmijenjenom citomegalovirusu, koji pripada obitelji herpesvirusa. Koristeći mišji model u prethodnim godinama pokazali smo da cijepljenjem miševa ovim vakcinskim vektorom, odnosno njegovim inačicama, možemo zaštititi životinje od različitih patogena, odnosno bakterija i virusa, ali i tumora. Europsko istraživačko vijeće prepoznalo je potencijal našeg cjepnog vektora te će kroz ovaj projekt (PoC) financirati istraživanja kojima je cilj prenijeti ovo znanje s mišjeg modela u kliniku – pojašnjava prof. dr. Jonjić.


Prof.dr. Stipan Jonjić


Prof.dr. Stipan Jonjić





Ujedno upozorava da se radi i o dugom te neizvjesnom putu, a prva faza istraživanja provodit će se na takozvanim »humaniziranim miševima« koji sadrže elemente humanog imunološkog sustava.


– Testirat će se efikasnost našeg cjepiva u zaštiti od jednog od najagresivnijih tumora, glioblastoma. Ukoliko rezultati ovog istraživanja budu pozitivni, u sljedećim fazama moguće je planirati istraživanja na ljudima. Iako s nestrpljenjem čekamo početak istraživanja, mi smo zapravo jako, jako oprezni jer smo svjesni da vrlo mali broj ovakvih istraživanja doživi primjenjivost. Pričekajmo rezultate, jer svako prejudiciranje bilo bi nekritično i u suprotnosti s načelima znanstvenog rada – napominje prof. dr. Jonjić. PoC grantovi otvoreni su upravo za one koji drže jedan od ERC grantova, kao što je to slučaj s prof. dr. Jonjićem. Vrijedni 150.000 eura, ovi grantovi koriste se kako bi se istraživale poslovne prilike, pripremile aplikacije za patente ili potvrdila praktična primjena znanstvenih koncepata. Ovakvi grantovi znanstvenicima ujedno olakšavaju otvaranje tvrtki i privlačenje kapitala za provođenje svojih istraživanja, a prof. dr. Jonjić je i prvi znanstvenik u Hrvatskoj koji je za svoja istraživanja dobio sredstva Europskog istraživačkog vijeća, još 2012. godine. Tada mu je odobren grant od 1,8 milijuna eura.