Idolopoklonstvo

NJEGOVANJE KULTA LIČNOSTI Znate li koliko puta godišnje HDZ položi vijence na Tuđmanov grob

Dražen Ciglenečki

Ostale značajnije hrvatske stranke nisu niti približno toliko odane svojim pokojnim predsjednicima kao HDZ / arhiva NL

Ostale značajnije hrvatske stranke nisu niti približno toliko odane svojim pokojnim predsjednicima kao HDZ / arhiva NL

I Plenković se učestalo poziva na Tuđmana kad želi opravdati neki svoj politički potez, poput koalicije s HNS-om. A da bi dobio na uvjerljivosti, mora svako malo obaviti i obred kod Tuđmanovog groba



 Vodeći ljudi HDZ-a i jučer su polagali vijence na grob Franje Tuđmana na Mirogoju. Razlog je bio Dan državnosti. Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković su, zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, vijenac položili kao pripadnici državnog vrha, a onda je posebno to još učinilo i izaslanstvo HDZ-a predvođeno zamjenikom predsjednika Milijanom Brkićem.


To znači da su prošli tjedan HDZ-ovci hodočastili na Tuđmanov grob dva puta. Prethodno su, na čelu s Plenkovićem, vijenac na grob utemeljitelja svoje stranke položili u ponedjeljak i to u povodu 28. obljetnice osnivanja HDZ-a. Tako se posložilo s obzirom da je Plenković proslavu na Jarunu, koja je, inače, uvijek bila 17. lipnja, odgodio za dva dana. Ali, općenito su fascinantni razmjeri idolopoklonstva HDZ-ovaca prema pokojnom Tuđmanu, što manifestiraju i polaganjima vijenaca i paljenjem svijeća kod njegova groba.


Ritual polaganja


Svake godine oni to naprave barem deset puta. Kad je HDZ na vlasti, onda Tuđmanov grob u raznim prigodama pohode i njihovi državni dužnosnici, a u razdobljima kad su u opoziciji to rade samo stranačka izaslanstva. Uglavnom, ritual polaganja vijenca na grob prvog predsjednika čelnici HDZ-a, osim za Dan državnosti i obljetnicu osnivanja stranke, izvode na godišnjicu Tuđmanove smrti 10. prosinca, na Dan međunarodnog priznanja Hrvatske 15. siječnja, na Tuđmanov rođendan 14. svibnja, Dan oružanih snaga 28. svibnja, Dan Sabora 30.svibnja, Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza, Dan nezavisnosti 8. listopada, te na Dan mrtvih 1. studenog. Bilo je godina kad su HDZ-ovci navratili do Tuđmanovog vječnog počivališta i 24. veljače, u spomen na Prvi opći sabor stranke održan na taj dan 1990. A 25. ožujka 2013. HDZ je, primjerice, s Tuđmanovog groba krenuo u kampanju za izbore za Europski parlament. Tog je dana na Mirogoju padao snijeg, ali tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko svejedno je na ovom svetom mjestu za njegovu stranku postrojio sve izborne kandidate, uključujući i Plenkovića.


Obred kod groba




S vremenom, dakle, kult Tuđmanove ličnosti nije u HDZ-u nimalo oslabio, štoviše. I Plenković se danas učestalo poziva upravo na Tuđmana kad želi opravdati neki svoj politički potez, poput koalicije s HNS-om. Naravno, da bi premijer dobio na uvjerljivosti i dokazao da se ne prisjeća Tuđmana tek rutinski, iz političko-pragmatičnih razloga, nego da ga iskreno štuje, mora svako malo obaviti taj obred kod njegova groba. Kao i otići u Veliko Trgovišće na Tuđmanov rođendan. »Došao sam izraziti poštovanje prema najvećem čovjeku novije hrvatske povijesti. Znao je kao državnik povući prave poteze u vrlo zamršenim i kompleksnim okolnostima, prijelomnim godinama za Europu i za Hrvatsku, od 1989. pa nadalje, koji su doveli do hrvatske slobode, samostalnosti, demokracije, stjecanja međunarodnog priznanja. Na svemu što je učinio za Hrvatsku, mi smo mu vječno zahvalni i iskazujemo naše poštovanje«, rekao je Plenković 14. svibnja u Velikom Trgovišću.


Ostale značajnije hrvatske stranke nisu niti izbliza toliko odane svojim pokojnim predsjednicima. SDP polaže vijenac na grob Ivice Račana za godišnjicu njegove smrti i Svi svete, kao i HNS za Savku Dabčević Kučar, a HSS za Stjepana Radića.