Borba za vlast

NISU ČEKALI JUTRO U noći Kolindinog poraza javili se pretendenti na šefovsko mjesto u HDZ-u

Hina

Foto NL

Foto NL



U noći poraza kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima javili su se pretendenti na šefovsko mjesto Andrej Plenkovića u HDZ-u.


Neki od njih su već dobro poznati poput Mire Kovača, ali svoje ambicije već večeras iskazali su i Milijan Brkić, koji se pred drugi krug predsjedničkih izbora snažno angažirao da pokuša spasiti Kolindinu kandidaturu te šefa HDZ-a Primorsko-goranske županije i ministra prometa Olega Butkovića. 


Kovač: Kolinda platila cijenu za politiku HDZ-a


Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač (HDZ) rekao je u nedjelju da je Kolinda Grabar-Kitarović na neki način platila cijenu za politiku HDZ-a poručivši kako će u stranci neke stvari morati promijeniti kako bi bila spremna za parlamentarne izbore.




»Na neki način Grabar-Kitarović je platila cijenu za politiku HDZ-a. Ovo je poruka HDZ-u i našoj kandidatkinji i mi ćemo morati neke stvari promijeniti ako želimo pobijediti, to je jasno«, rekao je


Kovač novinarima komentirajući rezultate predsjedničkih izbora koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo.


Smatra kako je očito da su birači u Hrvatskoj, posebno birači HDZ-a i desnoga centra koji su tradicionalniji i konzervativniji, drugi put poslali jasnu poruku nakon izbora za Europski parlament.


»Ta se poruka, čini mi se, nije dovoljno shvatila u HDZ-u i zato danas imamo ovakav rezultat, koji je za nas loš. On nije pobjednički i mi ćemo u HDZ-u neke stvari morati promijeniti kako bismo bili spremni za parlamentarne izbore. Na ovakav način ne možemo ići na parlamentarne izbore«, naglasio je Kovač koji je čestitao Zoranu Milanoviću na izglednoj pobjedi.


Podsjetio je kako je o tome govorio i ljetos kada je dobio »pokoju kritiku i uvredu«. Smatra i da će se nakon ovih rezultata na stranačkim tijelima o tome razgovarati te točno utvrditi što je bilo, a što nije bilo dobro i promijeniti neke stvari.


Dodao je kako se građanima treba omogućiti dopisno glasovanje ili na neki drugi način ako ne mogu biti na biračkom mjestu ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.


Brkić: Nisam rođen da bih vječno bio zamjenik


Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić čestitao je SDP-ovom predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću nakon objave izlaznih anketa.


»Čestitao bih Zoranu Milanoviću na aktualnom rezultatu, ali pričekajmo konačne rezultate«, kazao je Brkić za RTL nakon objave izlaznih anketa predsjedničkih izbora.


Kazao je i da se ne slaže s ocjenom stranačkog kolege Gordana Jandrokovića da je kampanja HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović bila desnija nego što je to u stilu HDZ-a.


»HDZ je stranka desnog centra, a ne centra ili ljevice, mora biti u svjetonazorskom i ideološkom smislu postavljena prema desnom centru. Tako ćemo nastaviti i dalje«, izjavio je Brkić.


Na pitanje o predstojećim unutarstranačkim izborima u HDZ-u, Brkić je kazao kako duboko vjeruje u odgovornost i ozbiljnost svih dužnosnika HDZ-a i svih koji će se kandidirati na tim izborima.


Ustvrdio je kako nije rođen da bi vječno bio zamjenik predsjednika HDZ-a.


»Da ću se kandidirati, hoću, još moram vidjeti na koju poziciju. Ali, dosad sam pobijedio na svim izborima na kojima sam se kandidirao«, poručio je.


Butković: Ne isključujem da ću se kandidirati


Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, rekao je da ne isključuje da će se kandidirati za predsjednika stranke.