Bez licence

NEVJEROJATNA RUPA U ZAKONU Ovaj fakultet upisuje 40 novih studenata za nepostojeće zanimanje

Ljerka Bratonja Martinović

Magistri medicinsko-laboratorijske dijagnostike, koji zbog rupe u zakonu po završenom studiju ne mogu do licence za rad niti se mogu zaposliti, stažiraju sa srednjoškolskom svjedodžbom. Istodobno, na diplomski sveučilišni studij upisuje se još 20 redovnih i 20 izvanrednih studenata



ZAGREB Status magistara medicinsko laboratorijske dijagnostike, koji zbog rupe u zakonu po završenom studiju ne mogu do licence za rad niti se mogu zaposliti u Hrvatskoj, unatoč obećanju nadležnog ministra Milana Kujundžića do danas nije riješen, a osječki Medicinski fakultet unatoč tome upisuje novu generaciju studenata. Na stranicama tog fakulteta, čiji su studenti proljetos prosvjedovali zbog nedopustive činjenice da im diplome stečene na javnom sveučilištu u Hrvatskoj ništa ne vrijede, stoji kako se u ovu akademsku godinu na diplomski sveučilišni studij Medicinsko laboratorijske dijagnostike upisuje još 40 studenata, 20 redovnih i 20 izvanrednih.


Istodobno, nekoliko stotina magistara već godinama ne može odraditi pripravnički staž, niti se može zaposliti u statusu za koji su se školovali, primjerice kao voditelji laboratorija.


Napuštaju Hrvatsku


Neki su zbog toga već napustili Hrvatsku, a neki su odlučili odraditi pripravnički staž sa srednjoškolskom svjedodžbom, kao da na fakultetu nikad nisu ni bili. Jedna od njih je 25-godišnja Matea Rebrina iz Petrijevaca, koja unatoč svojoj diplomi magistra laboratorijske dijagnostike stažira u Zagrebu kao laboratorijski tehničar.




Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



– Moja je sreća da imam srednju školu za laboratorijskog tehničara jer sam uspjela dobiti stažiranje. To mi na razini magistra, kao ni mojim kolegama, nije omogućeno, pa je ovo jedini način da dođem do te famozne licence i zaposlim se – veli Matea.


Prva generacija studenata upisala je diplomski studij medicinsko laboratorijske dijagnostike u akademskoj godini 2013./2014., a to se zanimanje, koje već dugo postoji u europskoj nomenklaturi zanimanja, do danas nije našlo u Zakonu o djelatnostima u zdravstvu, temeljem čega se stječe pravo na stažiranje i zapošljavanje u sustavu.


Kako su zbog očite neusklađenosti propisa u zdravstvu sa sveučilišnom politikom na šteti ostali studenti, preporuka je bila da se do iznalaženja rješenja magistri laboratorijske dijagnostike prijave kao prvostupnici, koje sustav prepoznaje.


Ostala kratkih rukava


Matea je, međutim, i u toj kombinaciji ostala kratkih rukava.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



– Prijavila sam se na natječaj za pripravnički staž za prvostupnike u domu zdravlja u Osijeku, ali su me odbili kao – prekvalificiranu. Istu je odbijenicu dobila i moja kolegica, koja je danas u Njemačkoj – kaže Matea kojoj odlazak iz zemlje, unatoč svemu, nije opcija.


Diplomirala je u srpnju 2017., a na stažiranje, i to sa srednjoškolskom svjedodžbom, čekala je devet mjeseci.


– Bolje stažirati bilo kako, nego beskonačno čekati. Nažalost, većina mojih kolega završila je gimnazije i uopće nema tu mogućnost – veli ova Slavonka.


Na dvogodišnji diplomski studij u Osijeku odlučila se nakon što je u Rijeci stekla zvanje prvostupnika medicinsko laboratorijske dijagnostike.


– Željela sam postići više, a sad mi te dvije godine ne vrijede ništa – zaključuje.


Ne vjeruju obećanjima


Iz Ministarstva zdravstva poručuju da su u pripremi izmjene Zakona o djelatnostima u zdravstvu kojima će se regulirati status magistara medicinsko-laboratorijske dijagnostike. Prema Planu zakonodavnih aktivnosti te su izmjene, kažu, planirane za 2019. godinu. Magistrima koji već godinama upozoravaju na taj problem ovakva jamstva ne znače mnogo.


Nakon što su ih više puta čuli, više ne vjeruju u obećanja, ali se pitaju čemu upisivati nove generacije studenata čije diplome neće biti priznate na tržištu rada. Njihovi javni prosvjedi zbog neriješenog statusa traju već godinama pa se pitaju kome ovakva situacija odgovara i zašto se spomenuti zakon nije već odavno promijenio.


– Mladi mogu biti samo glupi ako ovo upišu. Žalosno je što ovo govorim, ali bolje je da upišu bilo što drugo nego na ovom studiju potrošiti vrijeme, novac i trud, uzalud – poručuje Matea Rebrina.