Zagrebačka skupština

NEMOGUĆA KOALICIJA? »Lex šerif« i Bandić ujedinili Esih, Hasanbegovića, Novu ljevicu i SDP

Zlatko Crnčec

Odluka koju donese Gradska skupština neće biti obvezujuća za Vladu, ali će biti indikator odnosa u zagrebačkoj vladajućoj većini koju čine stranka Milana Bandića, HDZ i petero zastupnika NzH-a



ZAGREB Izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi mogle bi biti razlog svojevrsnog povijesnog kompromisa u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u sklopu kojeg će se na istoj strani naći SDP, Nova ljevica, ali i stranka Neovisni za Hrvatsku (NzH) Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.


Naime, ovog će četvrtka Gradska skupština zauzeti stajalište oko Zakona koji je Ministarstvo uprave 18. rujna uputilo u javnu raspravu, a koji među ostalim predviđa da ako jedinica lokalne samouprave ne usvoji proračun na izbore mora ići samo predstavničko tijelo, ali ne i župan, načelnik ili gradonačelnik. Svi skupštinski oporbeni klubovi predlažu da Skupština zauzme stajalište da se protivi takvom nacrtu Zakona te da se poziva Vlada da odustane od izmjena i dopuna.


Odluka koju donese Gradska skupština neće biti obvezujuća za Vladu, ali će biti indikator odnosa u zagrebačkoj vladajućoj većini koju čine stranka Milana Bandića, HDZ i petero zastupnika NzH-a.




Da bi NzH mogao podržati oporbeni prijedlog, vidi se iz izjave zastupnika ove stranke Tomislava Janjića na sjednici skupštinskih odbora da su »izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi puzajući napad na demokraciju«. Da će stranka zauzeti ovakvo stajalište, potvrdio je i sam Hasanbegović. On je prije desetak dana oštro kritizirao Bandićevo postavljanje nekadašnjeg visokog dužnosnika KPJ-a Ive Lole Ribara najavivši da će njegova stranka ozbiljno razmotriti ovaj gradonačelnikov potez. Ako bi se usvojile ovakve zakonske izmjene, pala bi težina petero zastupnika NzH-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.


Kako se može neslužbeno doznati, Vlada se odlučila na ovakve izmjene Zakona kako bi olakšala položaj Bandića koji iako formalno nema ni jednog saborskog zastupnika, ima neformalni utjecaj na njih dvojicu i time praktički omogućuje opstanak HDZ-a na vlasti na državnoj razini. Ovakva bi izmjena olakšala položaj i varaždinskog župana Radimira Čačića koji je na zadnje parlamentarne izbore izašao zajedno s Milanom Bandićem.