Predsjednica Povjerenstva za Večernji TV

NATAŠA NOVAKOVIĆ Pritisci nam ne utječu na odluke, ali nam nije ugodno raditi

P. N.

O tome koliko pritisci mogu utjecati na rad Povjerenstva u studiju Večernjeg TV razgovarali smo s predsjednicom tog antikorupcijskog tijela Natašom Novaković



Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića jer javnost i nadležna tijela prilikom imenovanja Igora Pokaza za veleposlanika u Velikoj Britaniji nije obavijestio da se radi o njegovu vjenčanom kumu.


Kad je riječ o imenovanju premijerove sestrične Nere Miličić za šeficu Ureda turističke zajednice u Njemačkoj, sa sjedištem u Münchenu, izvjestiteljica Tatijana Vučetić Povjerenstvu je predložila da odbaci prijavu koja zbog tog zapošljavanja za sukob interesa tereti Plenkovića i Cappellija.


Povjerenstvo za sukob interesa suočava se s nizom pritisaka iz HDZ-a, čiji su ih dužnosnici izrijekom optužili za politizaciju. HDZ-u je zasmetala odluka Povjerenstva da se pozabavi premijerovim službenim posjetom Finskoj, na koji je Vladinim zrakoplovom išla i cijela HDZ-ova svita, i to u vrijeme kada se u Helsinkiju održavala i sjednica Europske pučke stranke, čija je HDZ članica.




O tome koliko takvi pritisci mogu utjecati na rad Povjerenstva, posebno u svjetlu otvorenih postupaka vezanih uz afere u Agrokoru, u studiju Večernjeg TV govorila je predsjednica tog antikorupcijskog tijela Natašom Novaković. Novaković je komentirala izjavu premijera Plenkovića da je odluka Povjerenstva neargumentirana, javlja Večernji list.


“Svatko ima pravo na svoje mišljenje, kolega je dosta detaljno iznio predmet. Povjerenstvo je uzimajući u obzir sve okolnosti predmeta utvrdilo da premijer najvjerojatnije sam nije imao mogućnost da se izuzme iz toga procesa. Ono što smo smatrali potrebnim je da u slučaju kada imate osobu koja je s vama povezana tu činjenicu deklarirate. Mislim da bi bilo najbolje da dužnosnici kad se nađu u takvoj situaciji da se obrate Povjerenstvu koje onda ima svoju preventivnu ulogu i koje bi im onda reklo kako da to riješe”, rekla je Novaković.


“Uvijek kod takvih slučajeva dajemo uputu, u ovom slučaju izuzeće, ali svakako bi trebalo deklarirati kako javnosti tako i tijelima koje će odlučivati o tom imenovanju”, kazala je Novaković vezano za odluke Povjerenstva o sukobu interesa. Potrebno je deklarirati svoju povezanost s tom osobom, dodala je. Govorila je i o predmetu Tomislava Ćorića. “Ministar ima diskrecijsku odluku imenovanja. Ono što smo mi pitali tri puta ako je došlo do odluke zašto baš ta osoba. Mi nismo nikada dobili taj odgovor”, rekla je Novaković. “Ministarstvo nam je odgovaralo da ima temeljem Zakona to pravo, ali nam nije odgovoreno kakav je put do imenovanja te osobe”, dodala je.


Povjerenstvo je odbacilo postupak oko Davora Božinovića koji je odgovorio u ime Vlade. “Ono što on mora znati i može znati je ono što se događa u Vladi, ostalo on ne mora znati. S tog aspekta mi smo donijeli odluku da nećemo pokrenuti postupak”, rekla je Novaković oko predmeta Davora Božinovića. “Ako javnost sumnja u nešto, bilo bi dobro da tijelo koje se time bavi izvrši uvid i kaže da je sve u redu”, kazala je predsjednica. Novaković je govorila i o pritiscima s kojima se susreću u Povjerenstvu. “To su poprilično javni pritisci. Ne utječu nam na odluke, ali nam nije ugodno raditi”, kazala je. “Kada bi došlo da ne možemo funkcionirat mislim da bismo bili otvoreniji prema tim pritiscima. Bilo je pritisaka, a Povjerenstvo je odlučilo da ne trebamo ići u detalje”, kazala je Novaković.  Govorila je i o slučaju Josipe Rimac. “To je kuća u kojoj su četiri stana. To su tri samostalne jedinice koje se mogu samostalno prodati”, kazala je Novaković.