Propisi

NAORUŽANI I OPASNI Doznajte što donosi novi Zakon o oružju i dokad će vrijediti dozvole

Gabrijela Galić

Tko oružje želi nabaviti zbog osobne sigurnosti, morat će dokazati ugroženost / snimio  D. JELINEK

Tko oružje želi nabaviti zbog osobne sigurnosti, morat će dokazati ugroženost / snimio D. JELINEK

I oružani list u kojem je registrirano nabavljeno oružje važit će do datuma kada građanin navršava 70. godinu života. Nakon 70. godine dozvolu će ipak morati obnavljati svakih pet godina



Umjesto odlaska na zdravstveni pregled kojim se svakih pet godina utvrđuje sposobnost za posjedovanje oružja, naoružani građani ubuduće će k liječniku odlaziti kada nabavljaju oružje i potom godinama živjeti u miru. Prvo uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za posjedovanje oružja vrijedit će do 70. godine života, a tek nakon te godine života uvodi im se obavezni zdravstveni pregled svakih pet godina. Tako će i oružani list u kojem je registrirano nabavljeno oružje vrijediti do datuma kada građanin navršava 70. godinu života, a nakon toga će ga produžavati svakih pet godina. Naravno, prođe li na zdravstvenom pregledu.


Posebni propisi


To je samo jedna od novina propisana prijedlogom novog Zakona o oružju što ga je pripremilo Ministarstvo unutarnjih poslova kako bi se to područje dodatno uskladilo s direktivama EU-a te ga uputilo u proceduru javnog savjetovanja. No, potencijalni budući nositelj dozvole za vatreno oružje, policiji će biti obavezan dati podatke o svojem izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, dok će policijska uprava ili postaja izvijestiti izabranog liječnika o osobama kojima je izdan oružni list. Liječnik će, pak, policiju biti dužan izvijestiti o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vlasnika oružja koje utječe na zdravstvenu sposobnost za posjedovanje oružja.


Kao i do sada, dobna granica za nabavu oružja je 21 godina života, a od toga su izuzeti policajci i pravosudni policajci, vojska, zaštitari, odnosno svi koji su po posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, kao i članovi sportske streljačke udruge koji se aktivno natječu te osobe s položenim lovačkim ispitom. Svi oni i dalje će oružje moći nabavljati čim postanu punoljetni.




Oružje se može nabavljati zbog lova, sportskog streljaštva ili osobne sigurnosti, odnosno samoobrane. Onaj tko će oružje htjeti nabaviti zbog osobne sigurnosti, morat će dokazati opravdanost razloga za nabavku oružja, odnosno dokazati da je njena osobna sigurnost ugrožena ili bi mogla biti ugrožena »u tolikoj mjeri da joj za njezino osiguranje treba oružje, a aktivnostima i mjerama institucija sigurnosti ili drugim mjerama se ne bi mogla osigurati dostatna zaštita«. Mišljenje o tome postoji li kod osobe koja je podnijela zahtjev za nabavu oružja radi osobne sigurnosti opravdani razlog dati će povjerenstvo koje imenuje čelnik policijske uprave ili postaje koja rješava o podnesenom zahtjevu i to na »temelju činjenica i okolnosti koje je u svom zahtjevu za nabavu oružja radi osobne sigurnosti naveo podnositelj zahtjeva i činjenica i okolnosti utvrđenih tijekom provođenja postupka povodom zahtjeva za nabavu oružja«.


Međutim, policajci više neće na terenu provjeravati osobe koje su podnijele zahtjev za nabavu oružja, odnosno više neće razgovarati sa susjedima i osobama koje poznaju podnositelja zahtjeva kako bi kroz te razgovore utvrdili postoje li »neke druge okolnosti koje ukazuju na mogućnost zloporabe oružja«. Kako navodi MUP, te su provjere znatno produžavale trajanje postupka i »operativnom dijelu službe oduzimale vrijeme za obavljanje ostalih policijskih poslova«. Pritom se, navodi MUP, često nije dolazilo do nekih konkretnih korisnih informacija.


Ubrzana procedura


Policajci više neće provjeravati ni ima li osoba koja nabavlja oružje osigurane uvjete za njegov siguran smještaj i čuvanje, već će buduća naoružana osoba o tome dati izjavu pod materijalnom i krivičnom odgovornošću. Ako se naknadno utvrdi da je osoba dala lažnu izjavu, oduzet će joj se oružje, a uslijedit će i kazna – novčana u iznosu od četiri do 40 tisuća kuna ili zatvorska do 60 dana.


Kako MUP navodi, novim se zakonskim prijedlogom pojednostavljuje i ubrzava procedura za nabavu oružja. Kada netko podnese zatjev za izdavanje odobrenja za nabavu vatrenog oružja, u evidencijama će se provjeriti je li podnositelj osuđen, vodi li se protiv njega kazneni ili prekršanji postupak za djela ili prekršaje koji bi bili zapreka za posjedovanje oružja, dok će se uvidom u odgovarajuća uvjerenja, potvrde ili druge odgovarajuće dokaze provjeriti je li položila lovački ispit i bavi li se aktivno lovom, ako vatreno oružje nabavlja radi bavljenja lovom, kao i provjeriti bavi li se aktivno sportskim streljaštvom, ako vatreno oružje nabavlja radi bavljenja sportskim streljaštvom.


Nakon izdavanja oružnog lista policija će svakih pet godina po službenoj dužnosti, uvidom u podatke iz službenih evidencija nadležnih tijela državne uprave, provjeriti ispunjava li vlasnik oružja i nadalje uvjet da nije kazneno i prekršajno osuđivan.