Najdonatori

NAGRADE EUROPSKOG PARLAMENTA: Agrokorov Konzum nagrađen kao jedan od najdonatora u 2017. godini

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Prema podacima Porezne uprave ukupna nabavna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2017. godini iznosila je 10.757.848 kn. Radi se o napretku u odnosu na 2016. godinu u kojoj je nabavna vrijednost donirane hrane bila 9.244.233 kn.



ZAGREB/BRUXELLES – Tvrtkama Dukat i Konzum koje su donirale najviše hrane u prošloj godini u utorak su u salonu Europskog parlamenta u Bruxellesu svečano dodijeljena priznanja „Najdonator“ , priopćio je u ured hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.


“Osnovna ideja „Najdonatora„ je nagraditi tvrtke koje se ističu doniranjem hrane. Dok sam radila na izvještaju o smanjenju bacanja hrane za Parlament, naišla sam na niz primjera dobre prakse iz zemalja EU. Jedan od načina za povećanje doniranja je svakako podizanje marketinške privlačnosti donatora i doniranja. Zato ovim priznanjem želimo pokazati da postoje tvrtke koje su humanitarno angažirane i želimo da građani znaju koje su to tvrtke”, izjavila je europarlamentarka Biljana Borzan koja je, uz Mrežu hrane, organizator inicijative.


Dukat d.d. je nagrađen u kategoriji proizvođača hrane, a Konzum d.d. u kategoriji trgovaca nagrađen Konzum d.d.. Te dvije tvrtke su donirale čak 70 posto od sveukupno prijavljene vrijednosti donirane hrane u 2017. godini.




Prema podacima Porezne uprave ukupna nabavna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2017. godini iznosila je 10.757.848 kn. Radi se o napretku u odnosu na 2016. godinu u kojoj je nabavna vrijednost donirane hrane bila 9.244.233 kn.


“Priznanje „Najdonator“ je namijenjeno tvrtkama koje su se pokazale društveno odgovornima. Jer doniranje hrane je upravo to – odgovornost prema najslabijima u društvu. Čestitamo Konzumu i Dukatu što su prepoznali doniranje hrane kao jednu od svojih aktivnosti. Nadamo se da će nagrada postati tradicionalna i da će već ove godine potaknuti kompetitivnost među donatorima”, izjavio je koordinator Mreže hrane, doc.dr.sc. Zoran Grozdanov.


Priznanja “Najdonator” dodijeljena su prvi puta, a predstavnici nagrađenih tvrtki su na godinu dana dobili pravo korištenja titule „Najdonator“ i službenog logotipa. Dobili su i statuu čiji je dizajn, kao i onaj logotipa, izabran na natječaju na kojem je pobijedio gimnazijalac iz Vukovara Mirko Tivanovac. Maturant je radi dodjele u Bruxellesu propustio norijadu, ali je za utjehu nagrađen novim laptopom. Organizatori su se također zahvalili Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj udruzi poslodavaca koji su pomogli u organizaciji projekta.


Dukat d.d. je u prošloj godini donirao hranu u vrijednosti 4.470.400 kuna bez PDV-a, što je čak 41.5 % ukupno donirane hrane.


“Dukat je sustavno doniranje hrane pokrenuo početkom 2015. godine od kada je humanitarnim ustanovama isporučio više od 706 tona mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva. Gotovo 20 zaposlenika u četiri odjela svakodnevno nastoje osigurati i na vrijeme dostaviti hranu u više od 40 humanitarnih ustanova diljem zemlje, čiji je broj danas trostruko veći nego 2015. godine, što svjedoči o teškom i rastućem socijalnom problemu u državi te nužnosti da se u njegovo rješavanje uključe nacionalne i lokalne institucije, ali i realni sektor, kazala je Elena Wolsperger Dolezil, direktorica Korporativnih komunikacija Dukata.


Konzum d.d. je, u 2017. donirao hrane u vrijednosti 3.178.000 kuna, što je gotovo 30 % od svih donacija u prošloj godini.


“Konzumovi rezultati u području doniranja hrane proizlaze iz zajedničkog rada naših brojnih zaposlenika posvećenih tome da se hrana pred istekom roka trajanja maksimalno iskoristi i usmjeri prema potrebitima. Suradnja s udrugama u cijeloj Hrvatskoj od ključne nam je važnosti za cjelokupan proces. Zahvalni smo što su nas prepoznali kao pouzdanog partnera i što zajedno doprinosimo poboljšanju uvjeta života njihovih korisnika”, izjavila je Ivana Džakula, direktorica Sektora poslovne podrške u Konzumu.