Poruka ljevice

Možemo, Nova ljevica i ORaH: Kult nacije nas mora zabrinuti! Antifašisti Europe ujedinimo se

Hina

foto: Možemo

foto: Možemo

. Političke opcije u nezadovoljstvu socijalno deprivilegiranih građana pronalaze teren za jačanje fašizma. Stoga, treba pokazati da Europa može biti drugačija i mora biti Europa jednakih", naglasila je.



ZAGREB – U povodu obilježavanja 74. obljetnice oslobođenja grada Zagreba od fašističke okupacije, kandidati koalicije za EU izbore – Možemo!, Nove ljevice i ORaH-a izvjesili su na pješački Savski most transparent s porukom “Antifašisti Europe ujedinimo se” te građanima poručili kako se, unatoč trendovima nove fašizacije, ne smije odustati od nastojanja stvaranja Europe svih ljudi.


“Iznimno je važno označiti Dan grada Zagreba koji je označio zatvaranje jedne, možda najsramotnije stranice u hrvatskoj povijesti, a to je Nezavisna Država Hrvatska”, istaknula je Rada Borić iz Nove ljevice u srijedu na konferenciji za medije.


Podsjetivši da je sutra Dan Europe, “dan koji je označio i kraj fašističkog terora u Europi”, izrazila je žaljenje jer se, kako kaže, i danas može svjedočiti relativiziranju hrvatske prošlosti, ali i znakovima pravoga fašizma.




Navela je riječi talijanskog romanopisaca Umberta Eca koji je pobrojao 14 obilježja fašizma, a prvi znak jednog fašističkog pokreta upravo je strah od drugačijih, naglasila je Borić.


Kao primjer fašizma spomenula je skinheadse “koji po cijeloj Europi djeluju protiv Roma”, ali i navijače u Hrvatskoj koji ne navijaju nego pozivaju na linč drugih i drugačijih.


“Moramo se zabrinuti zbog kulta nacije i tradicionalizma koji osobito zadire u ženska ljudska prava, zbog prijezira prema slabijima i sličnim pokazateljima fašizma. Političke opcije u nezadovoljstvu socijalno deprivilegiranih građana pronalaze teren za jačanje fašizma. Stoga, treba pokazati da Europa može biti drugačija i mora biti Europa jednakih”, naglasila je.


Sandra Benčić iz Političke platforme Možemo! je dodala da hrvatski narod, koji često puno priča o povijesti, od povijesti mora i učiti.


Podsjetila na riječi predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, koji je na obilježavanju Dana sjećanja u talijanskoj Basovizzi rekao “Živjela talijanska Istra i Dalmacija”, ocijenivši da su takve izjave potaknute slavljenjem ustaštva u Hrvatskoj. Pozvala je sve političare da se klone ustaških simbola jer time provociraju izjave poput Tajanijeve.


“Hrvatska ima ljude koji se uvijek protive fašizmu. Otpor fašizmu i danas i sutra”, kazala je.


Upozorivši da se danas ponovno traže slabiji kako bi se na njih svalila krivnja za sve društvene probleme, predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović je naglasio da je potrebno spriječiti nastanak novih oblika fašizma koji su sve prisutniji u pojedinim zemljama članicama EU-a.


“Mi ćemo svakako nastojati da Hrvatska bude pozitivan primjer odnosa prema dugačijima i slabijima”, poručio je.