Državno potraživanje

Mladi Tuđman ‘kratak’ 192 tisuće kuna: Radi dugova Poreznoj, država se uknjižila na vilu Franje Tuđmana u Nazorovoj

P. N.

foto: Robert Anić i Stjepan Zucko / PIXELL

foto: Robert Anić i Stjepan Zucko / PIXELL

Zabilježba državnog potraživanja stavljena je i u zemljišne knjige, iz kojih se vidi daje vila etažirana ove godine te da se sastoji od četiri suvlasnička dijela. 



Republika Hrvatska uknjižila se na obiteljsku vilu Franje Tuđmana u zagrebačkoj Nazorovoj ulici, zbog potraživanja u iznosu 192,6 tisuća kuna, koliko je Poreznoj upravi ostao dužan sin prvog hrvatskog predsjednika Stjepan Tuđman. Kako piše zagrebački Jutarnji list, riječ je o potraživanju temeljem postupka koji se vodio na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, a s Općinskog građanskog suda pojasnili su da je u pitanju bio postupak “osiguranja predlagatelja Republike Hrvatske protiv protivnika osiguranja Stjepana Tuđmana”.


– U navedenom predmetu 19. studenoga 2010. godine doneseno je prvostupanjsko rješenje, kojim rješenjem je na temelju ovršne isprave – rješenja Ministarstva financija, Porezne uprave – određeno osiguranje uknjižbom založnog prava u korist predlagatelja osiguranja na nekretnini protivnika osiguranja. Predmetno rješenje je potvrđeno odlukom Županijskog suda u Zagrebu od 27. travnja 2011. godine te je nakon uknjižbe založnog prava u zemljišnoj knjizi spis okončan, pojasnili su novinarima Jutarnjeg sa Općinskog građanskog suda u Zagrebu.


Zabilježba se, navodi Jutarnji, odnosi na suvlasnički dio vile koji je pripao Stjepanu Tuđmanu, koji tamo ima pravo stanovanja. Naime, darovnim ugovorom on je predmetni dio nekretnine prepisao na svoju djecu. Novinari podsjećaju da su posljednje dvije tvrtke Stjepana Tuđmana – Domovina d.o.o. i Domovina – holding d.o.o. – završile u stečaju-




Zabilježba državnog potraživanja stavljena je i u zemljišne knjige, iz kojih se vidi daje vila etažirana ove godine te da se sastoji od četiri suvlasnička dijela. Dvoetažni šesterosobni stan od 118 kvadrata nalazi se na prvom katu i u potkrovlju vile, a njegove vlasnice su dvije kćeri poslovno neuspješnog Stjepana Tuđmana. Ostali dijelovi vile pripadaju Miroslavu Tuđmanu i njegovoj obitelji, odnosno Nevenki Tuđman.


Obitelj Tuđman u ovu vilu uselila se nakon povratka iz Beograda, 1961. godine, a između prvog i drugog svjetskog rata ona je pripadala obitelji Wruss-Kostić.