Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Uspjeh hrvatskog biologa

Miroslav Radman izabran za član američke Nacionalne akademije znanosti

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2018. u 19:01 2018-09-13T19:01:00+02:00

»Izabran sam za člana američke Nacionalne akademije znanosti i to mi je priznaje drago,« kratko je izvijestio Radman u četvrtak obraćajući se sudionicima Hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana koji se održavaju u prostorijama MEDILS-a u Splitu

SPLIT Hrvatski biolog i osnivač Sredozemnog instituta za znanost o životu (MEDILS) Miroslav Radman (74) izabran je za član američke Nacionalne akademije znanosti, a svečana ceremonija prijema održat će se u Washingtonu u travnju iduće godine.

»Izabran sam za člana američke Nacionalne akademije znanosti i to mi je priznaje drago,« kratko je izvijestio Radman u četvrtak obraćajući se sudionicima Hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana koji se održavaju u prostorijama MEDILS-a u Splitu.

U izjavi za Hinu Radman je objasnio kako je za člana američke Nacionalne akademije znanosti izabran krajem travnja ove godine, ali da o tomu do sada nije javno govorio.

»Ceremonija prijema u američku nacionalnu akademiju znanosti bit će organizirana u travnju iduće godine a za mene je ovo veliko priznanje koje pokazuje da me američke kolege znanstvenici cijene,« rekao je Radman. Dodao je kako su ove godine u američku Nacionalnu akademiju znanosti, osim njega, zabrana još tri biologa Europljanina među kojima je i švedski biokemičar Tomas Robert Lindahl, koji je 2015. dobio Nobelovu nagradu za kemiju.

Radman je rekao kako je on prvi Hrvat koji živi u Hrvatskoj, a izabran je u američku Nacionalnu akademiju znanosti te podsjetio kako je član te akademije još jedn Hrvat, Paško Rakić ali, dodao je, »on dugo živi u Americi i američki je građanin.«

Napomenuo je kako je i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a za dopisnoga člana izabran je jer ima i francusko državljanstvo.

»Jedini sam Hrvat redoviti član Francuske akademije znanosti pošto je Ruđer Bošković bio dopisni član te akademije,« istaknuo je Radman. Dodao je kako je član i još nekoliko akademija – Svjetske akademije znanosti, Europske akademije za mikrobiologiju te američke Akademije za umjetnost i znanost.

Osvrćući se na djelovanje MEDILS-a u Splitu, Radman je kazao kako je taj institut »totalno neovisan.« »MEDILS-a se ne tiču promjene vlada ni na državnoj ni na lokalnoj razini jer mi smo totalno neovisni i u cijelosti se financiramo sredstvima iz inozemstva na temelju naših projekta,« rekao je Radman.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.