Potpisani ugovori

Ministrica Žalac: Dodatnih 50 milijuna kuna dodjeljeno za održiv i ujednačen regionalni razvoj Hrvatske

Hina

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

Ministrica je istaknula kako su ove godine osigurali više od 157 milijuna kuna za ovakve vrste projekata, a što je više nego u proteklih pet godina zajedno



ZAGREB Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u srijedu je sa županima, gradonačelnicima i načelnicima općina potpisala ugovore o dodjeli dodatnih 50 milijuna kuna za održiv i ujednačen regionalni razvoj županija, gradova i općina, te istaknula kako su ove godine osigurali više od 157 milijuna kuna za ovakve vrste projekata, a što je više nego u proteklih pet godina zajedno.


Svečana dodjela dodatnih 50 milijuna kuna osiguranih u proračunu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice (PORLZ) i Programa podrške regionalnom razvoju (PPRR) održana je u zgradi Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.


Program podrške regionalnom razvoju i Program održivog razvoja lokalne zajednice, nacionalne su mjere koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU provodi radi ostvarenja ujednačenog regionalnoga razvoja. Koncipirani su u skladu s razvojnim prioritetima lokalne i područne razine te su podrška gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja Hrvatske i jačaju socijalnu koheziju i održiv razvoj.




Osiguravanjem dodatnih sredstava u iznosu od 50 milijuna kuna (35 milijuna kuna za PORLZ i 15 milijuna kuna za PPRR) Ministarstvo će pomoći provedbu još 151 projekta s Rezervnih lista te potpuni završetak i stavljanje u funkciju 75 projekata kojima su u prvom krugu, zbog limitiranih sredstava i u želji da se potakne realizacija što većeg broja projekata, dodijeljena manja sredstva od traženih.


»S ovim drugim potpisivanjem u sklopu javnog poziva koji smo imali na proljeće vezan za program održivog razvoja lokalne zajednice i program regionalnog razvoja, koji smo na neki način prvi put uveli ove godine, dodjeljujemo sredstva jedinicama lokalne i regionalne samouprave iz prve, druge i treće skupine za jedinice lokalne samouprave prema indeksu razvijenosti, dakle, nerazvijenim područjima te isto tako za naše županije iz prve i druge skupine«, istaknula je ministrica Žalac u izjavi novinarima.


To su sredstva za male, lokalne projekte, za male gospodarske aktivnosti koje se odvijaju na našim najnerazvijenim područjima.


 »Važno je upravo sredstvima državnoga proračuna kroz Fond za regionalni razvoj koji smo osnovali u programu Vlade u mandatu 2016.-2020. poticati ovakve male, važne projekte upravo za ljude na ruralnim područjima«, naglasila je.


Žalac: Osigurali smo više od 157 milijuna kuna za ovakve vrste projekata


Ministrica Žalac također je istaknula da su ove godine osigurali više od 157 milijuna kuna ukupnih sredstava za ovakve vrste projekata, a što je više nego u proteklih pet godina zajedno.


»I to govori sve o tome koja su nastojanja Vlade RH i našega Ministarstva u ravnomjernom regionalnom razvoju Republike Hrvatske«, rekla je.


Na upit novinara hoće li iduću godinu za ovakve projekte probati povući novce iz fondova EU, Žalac je rekla da za ovakve male projekte ne mogu povući sredstva iz EU fondova te upravo zato odgovaraju na izazove koje jedinice lokalne samouprave imaju u malim gospodarskim projektima i komunalnim projektima koji su im nužno potrebni, a ne mogu ih financirati iz fondova.


 »Mislim da tu ovaj dio našega Ministarstva koji se bavi regionalnim razvojem može sigurno odgovoriti na ta pitanja«, kazala je.


Istaknula je da su i kroz Fond za sufinanciranje EU projekata na neki način osigurali i predfinanciranje gdje avansno plaćaju po novom pravilniku njihovim podnositeljima upravo pomoć u onome što im je sve ove godine bilo nužno potrebno, a to je praktički predfinanciranje europskih projekata.


Županima, gradonačelnicima i načelnicima Žalac je rekla da objavljeni natječaj od 120 milijuna kuna za pripremu projektne dokumentacije koja će se kasnije financirati iz fondova kako bi ustvrdili zalihu projekata, sigurno govori o nastojanjima koje imaju vezano i za apsorpciju.


»Osigurali smo 120 milijuna kuna kroz tri proračunske godine jer je iznimno važno da već sada krenemo s pripremama za iduće financijsko razdoblje kako bismo imali što više projekata spremnih za prijavu na sufinanciranje iz fondova EU«, istaknula je Žalac.


Najavila je i da će se 7. listopada na Danima regionalnoga razvoja koji će se održati u Solarisu, potpisati Sporazum o suradnji s regionalnim koordinatorima kojim će se urediti međusobna prava i obveze u procesu izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata, za što je osiguran 21 milijun kuna.


Glede fondova EU ministrica Žalac je rekla kako je lani, kada je došla na čelo Ministarstva, zatekla devet posto ugovorenosti, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zatekao je tri posto ugovorenosti. »Sada smo na 26 posto ugovorenosti. Ja otvoreno govorim da smo loši, mogli smo već biti na 50 posto ugovorenosti da smo na vrijeme raspisivali natječaje, a tu vaši projekti za koje imate građevinske dozvole trpe. Moramo odgovoriti na izazov, posebice u sljedećoj godini, da sve projekte koji su pripremljeni što je prije moguće prijavimo«, rekla je u razgovoru sa županima, gradonačelnicima i načelnicima ministrica Žalac.


Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač je u ime potpisnika ugovora zahvalio ministrici i Ministarstvu što su prepoznali lokalne samouprave kao generatore razvoja i ove godine dali više novaca nego što je to bilo proteklih pet godina, te što na njih računaju i dalje i osiguravaju se sredstva za sve one programe i projekte koje pripremaju. Izrazio je nadu da će se u sljedećoj godini osigurati još više sredstava te naglasio da su ti projekti važni ne samo za lokalnu samoupravu nego su i »jedan mali generator« gospodarstva jer će većinu tih projekata i programa izvoditi i graditi naši poduzetnici na lokalnoj razini.