U iščekivanju očitovanja

Ministarstvo znanosti šuti: Još se ne zna što je s nadzorom nad izbacivanjem studenata iz Vijeća FF-a

Ljerka Bratonja Martinović

Studenti će danas rektoru Borasu čestitati odlazak u mirovinu / Foto D. KOVAČEVIĆ

Studenti će danas rektoru Borasu čestitati odlazak u mirovinu / Foto D. KOVAČEVIĆ

Očitovanje Ministarstva o odluci Senata Sveučilišta presudno je za normalizaciju rada glavnog upravljačkog tijela Filozofskog fakulteta



ZAGREB – Više od mjesec dana prošlo je otkako su profesori Filozofskog fakulteta u Zagrebu zatražili od Ministarstva znanosti i obrazovanja provedbu upravnog nadzora nad odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu o poništavanju izbora za Studentski zbor FF-a i izbora predstavnika studenata u Vijeće FF-a. Očitovanje Ministarstva o toj odluci presudno je za normalizaciju rada glavnog upravljačkog tijela Filozofskog fakulteta, jer je povratak studenata u Vijeće glavni uvjet dolaska na sjednicu za većinu članova Vijeća. Dok se neslužbeno doznaje da je još tehnički ministar Predrag Šustar potpisao pokretanje upravnog nadzora, službenog odgovora na pitanje je li se, i s kakvim rezultatom, proveo upravni nadzor nad spornom odlukom, nema. Zakonski je rok za provedbu upravnog nadzora 60 dana od podnošenja zahtjeva, a on je u MZO s fakulteta upućen 23. rujna.


Nakon što je posljednja sjednica Vijeća FF-a prekinuta zbog rušenja kvoruma, jer je većina profesora napustila sjednicu tražeći da se studentskim predstavnicima omogući odlučivanje, v.d. dekana Željko Holjevac ovih dana “ispipava teren” tražeći od članova Vijeća da se izjasne hoće li pristati na sjednicu bez predstavnika studenata. Male su šanse da se bez studenata okupi kvorum na Vijeću, jer je otpor profesora dodatno ojačan izjašnjavanjem pravnih stručnjaka koji osporavaju zakonitost posljednjih odluka Senata.


I Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja objavio je pravnu analizu u kojoj osporava pravnu utemeljenost odluka sveučilišnog Senata, i onu o poništavanju studentskih izbora, kao i odluku o imenovanju obnašatelja dužnosti prodekana Filozofskog fakulteta. Odvjetnik Anto Nobilo Upravnom je sudu u ime Inicijative članova Vijeća FF-a podnio tužbu protiv Senata kojom se traži da se sporni akti proglase ništavnim.




– Nalazimo se u bizarnom razdoblju. Imamo niz pokazatelja da su odluke Senata nelegalne, a v.d. dekana unatoč tome inzistira na njihovoj provedbi i traži od nas da mi prvo dokažemo njihovu nelegalnost. Bojimo se da Holjevac nije svjestan kakve posljedice može imati takvo donošenje odluka, jer ako na radno mjesto docenta između pet kandidata u krnje Vijeće FF-a izabere jednoga, ostala četvorica mogu podnijeti tužbu zbog nelegalnosti takve odluke – ilustrira članica Vijeća Meri Tadinac.


Pred zgradom Rektorata danas će studenti Filozofskog fakulteta i Tekstilno tehnološkog fakulteta rektoru Damiru Borasu, kojeg smatraju glavnim krivcem za nepravilnosti na ovim fakultetima, čestitati 65. rođendan i poželjeti mu skori odlazak u mirovinu.