Nezainteresiranost?

Ministarstvo zdravsta ne zna ili ignorira? Hrvatima cjepivo za gripu slabijeg učinka

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Jovanovića je odgovor Ministarstva zdravstva frapirao jer u njemu vidi zabrinjavajuću nezainteresiranost resornog ministarstva, s Kujundžićem na čelu, za ovu  važnu javnozdravstvenu i makroekonomsku temu. Stoga je, prilažući argumente i popis relevantnih zdravstvenih organizacija koje preporučuju novo cjepivo ministru Kujundžiću ponovno pismenim putem postavio pitanje hoće li što poduzeti sukladno navedenim preporukama



ZAGREB Hrvatski će se građani za iduću sezonu gripe cijepiti trovalentnim cjepivom, iako je Svjetska zdravstena organizacija (WHO) ove godine po prvi puta preporučila cijepljenje četverovalentnim cjepivom kao učinkovitiju zaštitu protiv gripe.


S tom informacijom, međutim, u Ministarstvu zdravstva nisu upoznati, ili je namjerno ignoriraju. Proizlazi to iz odgovora na zastupničko pitanje Željka Jovanovića (SDP) kojeg je zanimalo hoće li Hrvatska, u skladu s preporukama WHO-a, nabaviti četverovalentno cjepivo s četiri soja virusa, koje sadrži dva  A i dva B tipa virusa, radi bolje zaštite hrvatskih građana.


Iz Ministarstva zdravstva stigao mu je odgovor u kojem stoji da „ne postoji preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da se za nadolazeću sezonu koristi četverovalentno cjepivo protiv gripe, tj. da mu se da prednost pred trovalentnim. Trenutno nema znanstveno utemeljenih publiciranih dokaza o boljoj zaštiti takvim cjepivom, pa će stoga  i u predstojećoj sezoni u upotrebi biti trovalentno cjepivo“, odgovaraju iz MIZ-a.




Jovanovića je ovakav odgovor frapirao jer u njemu vidi zabrinjavajuću nezainteresiranost resornog ministarstva, s Kujundžićem na čelu, za ovu  važnu javnozdravstvenu i makroekonomsku temu. Stoga je, prilažući argumente i popis relevantnih zdravstvenih organizacija koje preporučuju novo cjepivo ministru Kujundžiću ponovno pismenim putem postavio pitanje hoće li što poduzeti sukladno navedenim preporukama.


Njegove tvrdnje potvrđuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), gdje kažu kako bi u interesu hrvatskog zdravstva i smanjenja posljedica gripe koja je ove zime prema službenim podacima odnijela 35 života, a zarazila 65.000 ljudi.


  • Svjetska zdravstvena organizacija ove je godine po prvi puta u svojoj redovitoj godišnjoj  preporuci za sastav cjepiva za gripu preporučila isključivo četverovalentno cjepivo. Ta preporuka nije obvezujuća, WHO ne može državama naložiti koje će cjepivo nabaviti, ali se ide za tim da se čim više koristi upravo to cjepivo jer pokriva širi dijapazon tipova gripe – objašnjava virusolog Vladimir Draženović.


  • Dva su potencijalna razloga zbog kojih hrvatske vlasti ne idu u nabavku četverovalentnog cjepiva – prvi je što još jednu sezonu traje trogodišnji ugovor s Abbottom o nabavi cjepiva protiv gripe, u kojem smo se odlučili za trovalentno cjepivo, a drugi što je četverovalentno cjepivo skuplje od onog koje danas kupujemo.


  • Ugovor o nabavi cjepiva ne bi nas trebao sprečavati u promjeni cjepiva, jer bi se uz malo dobre volje i političke podrške to moglo ispregovarati. Cijena je pak važan element u državama gdje se cijepe na stotine milijuna ljudi, poput SAD-a, ali kod nas se radi o 300.000 doza – veli Draženović. Za četverovalentno cjepivo nisu se odlučile sve europske države, ali susjedna Slovenija, na primjer, jest.


Četverovalentno cjepivo, dakle, pokriva širi raspon virusa i smanjuje mogućnost promašaja u određivanju toga koji će tipovi virusa biti prevladavajući u narednoj sezoni, zbog čega je i ove sezone cjepivo bilo manje djelotvorno.


Isplati li se kupiti jeftinije da bi rezultati bili slabiji, pitanje je na koje odgovor mora dati zdravstvena administracija svake pojedine države uzimajući u obzir ekonomski trošak gripe, izgubljene radne dane, troškove povećanog broja hospitalizacija, veće potrošnje antibiotika i češćim posjetima doktoru u sezoni gripe.


A uz to, naravno, ključno je i koliko se građana uopće spremno cijepiti protiv tog virusa da se ne ponove situacije u kojima su tisuće doza ostale neiskorištene.