Zakon ne donosi promjene potrošačima

Ministarstvo reagira na izjave Kajina: Voda neće poskupjeti

Bojana Mrvoš Pavić



ZAGREB  Poskupljenja vode od prvog dana iduće godine neće biti – uvjeravaju u Ministarstvu poljoprivrede, odgovarajući na upozorenje koje je prošlog tjedna javno izrekao saborski zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin na konferenciji za novinare u Buzetu.  U proceduri donošenja je prijedlog novog Zakona o financiranju vodnog gospodarstva koji bi, kazao je Kajin, građanima mogao donijeti povećanje računa za vodu i od 25, i više posto. U Ministarstvu takve najave demantiraju.


Prema Kajinovom tumačenju, vodoopskrbna će poduzeća ubuduće Hrvatskim vodama morati plaćati naknadu ne samo za onu vodu koju isporuče svojim krajnjim kupcima – potrošačima, već i za sve izgubljeno »putem«, u lošim vodovodnim mrežama u kojima se, ovisno o stanju mreže, izgubi od 20 do čak 50 posto zahvaćene vode. Vodovodna poduzeća ne mogu tu naknadu prevaliti direktno na račune potrošača, ali gradovi mogu, u dogovoru sa svojim tvrtkama dogovoriti poskupljenje vodne usluge općenito.


Kako odgovaraju iz Ministarstva poljoprivrede, zakon jest u proceduri, i njegovo je donošenje planirano do kraja ove godine, ali promjena za potrošače neće biti. »U nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva koji je u proceduri i čije je donošenje planirano do kraja ove godine, predviđeno je da su obveznici naknade za korištenje voda korisnici vodne usluge javne vodoopskrbe, krajnji potrošači, a osnovica za obračun je količina isporučene im vode izražena u kubičnom metru«, stoji u odgovoru Ministarstva. Ništa se, dakle, ne mijenja u obračunu za krajnjeg kupca, jer će se njemu naplaćivati samo isporučena voda. Nema, međutim, odgovora na pitanje znači li to da se izgubljena voda neće naplaćivati ni komunalnim poduzećima. Jer ako hoće, nema sumnje da će ona taj svoj trošak prevaliti u račune građana.




Prijedlog izmjena ovog zakona s kraja prošle godine predviđao je da se isporučiteljima vode od 1. siječnja 2015. godine naplaćuje i naknada za korištenje voda za svu vodu, i isporučenu i putem izgubljenu, no onda se shvatilo da se do početka ove godine promjene neće moći uvesti te su one odgođene do 1. siječnja 2016. godine.  »Neće biti ispunjeni uvjeti za primjenu novih odredbi, a korisnici vodnih usluga biti će nepravično opterećeni razlikom u cijeni vodnih usluga između zahvaćene i isporučene vode, što će biti dodatni udar na standard građana i poslovanje pravnih osoba te financijsku stabilnost isporučitelja vodnih usluga. Predlaže se odgoditi početak primjene do 1. siječnja 2016.«, stoji u prijedlogu nacrta zakona s kraja prošle godine. Iako u Ministarstvu tvrde da ni od Nove godine neće biti promjena, to, u ovo predizborno vrijeme, nije potpuno sigurno.